Talibani neće dijeliti informacije o teroristima s drugim zemljama

Glasnogovornik talibanskog okreta Suhail Shahin dao je veliki intervju za kineski medij Global Times.

U njemu je govorio o razlozima formiranja privremene vlade, koja je, kako je kazao, bila nužna za popunjavanje vakuuma a nije plod želje za ne uključivanjem i ostalih političkih snaga. Prostora za to će i dalje biti.

Međutim, najzanimljiviji dio intervjua svakako je onaj koji se odnosi na terorizam i poteze koje će nova afganistanska vlada na čelu s talibanima provoditi s ciljem njegovog suzbijanja.

Ako je suditi po riječima talibanskog glasnogovornika, stanje je dvosjeklo. Naime Shahin je kazao kako talibanski pokret ne namjerava provoditi zajedničke protuterorističke operacije s drugim zemljama niti razmjenjivati ​​informacije o teroristima, ali i naglasio samostalnu borbu s njima.

“Nemamo planove provoditi protuterorističke napade niti razmjenjivati ​​obavještajne podatke s drugim državama. Ubuduće će protuterorističke poslove provoditi državno ministarstvo obrane, ministarstvo unutarnjih poslova i obavještajni odjel. Oni će zajedno raditi na tome da nitko ne koristi afganistansko tlo protiv drugih zemalja”, kazao je Shahin za kineski medij.

Shaheen je također kazao kako imaju tri obveze. “Prvo, nećemo dozvoliti nikakvu obuku na svom teritoriju. Drugo, nećemo dozvoliti prikupljanje sredstava za one koji namjeravaju provoditi vanjsku agendu. Treće, nećemo dozvoliti osnivanje bilo kakvog centra za zapošljavanje u Afganistanu. To su glavne stvari”, rekao je za Global Times.
Također nije izravno odgovorio na upit hoće li Kini izručivati osobe osumnjičene za terorizam, misli se prije svega na radikalne pripadnike ujgurskog naroda koji većinom djeluju unutar terorističke organizacije Islamska država. Oni su, kazao je Shahin, velikim dijelom već napustili Afganistan.

Komentari

komentar

You may also like