Talibani: nećemo prijeći granicu s Tadžikistanom i napasti Rusiju

Talibani neće kršiti granicu s Tadžikistanom i susjednim državama, izjavio je jučer njihov glasnogovornik  na sastanku s posebnim izaslanikom predsjednika Ruske Federacije Zamirom Kabulovom, navodi se na Twitter stranici talibanskog pokreta, a vijest prenose i ruski mediji.

Četveročlano talibansko izaslanstvo predvođeno šeikom Shahabuddinom Delawarom stiglo je u Moskvu na službeni poziv ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Na sastanku se razgovaralo o pitanjima vezanim za obje zemlje i o trenutačnom stanju u Afganistanu, uključujući mirovni proces. Kako je uvjeravao predstavnik političkog ureda pokreta Suhail Shaheen, teritorij Afganistana neće se koristiti protiv trećih zemalja, a zadržat će se i promet robe.

“Stigli smo u Moskvu kako bismo s ruskom stranom razgovarali o trenutnoj situaciji u Afganistanu, a također da bismo osigurali da nećemo dopustiti nikome korištenje afganistanskog tla za napad na Rusiju ili susjedne zemlje”, navodi Shahin (info: TASS). „Naravno, nećemo napadati granicu između Tadžikistana i Afganistana. Uvjeravamo rusku stranu da naša politika nije napadati.”

Stranke su također razgovarale o međunarodnim naporima u borbi protiv droge. Talibanski predstavnici obećali su da diplomate, veleposlanstva, konzulati i dobrotvorne organizacije neće imati problema u Afganistanu, moći će normalno obavljati svoje aktivnosti. Ruska strana, prema Zabihullahu Mudžahidu, također je uvjerila talibansku delegaciju u suradnju.

Više o najnovijim zbivanjima vezano uz Afganistan možete pročitati u analizi ispod teksta.

Z. Meter: Američki analitičari o stanju u Afganistanu





Komentari

komentar





You may also like