Talibani objavili o zauzimanju Panjšira

Predstavnik talibanskog pokreta Zabiullah Mudžahid proglasio je potpunu kontrolu nad provincijom Panjshir, posljednjoj afganistanskoj „oazi“ koja nije bila pod njihovom vlašću. Pobunjenici su, kazao je Mudžahid, ili poginuli u borbama ili su pobjegli.

Talibani su stanovnicima provincije obećali da neće biti nikakvih represivnih akcija ili uznemiravanja (info Russia 24).

Oporbene snage, koje su prošlih dana govorili o svom snažnom otporu i velikom broju ubijenih talibanskih boraca negiraju informacije o zauzimanju Panjshira i najavljuju namjeru da nastave svoju borbu.

Međutim pojavile su se informacije da su vođa otpora Ahmad Massoud i bivši potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh, pobjegli iz Panjšira, a da je Saleh navodno u Uzbekistanu. Potvrde ovoga još nema.

Podsjećamo: ranije su talibani odbili prihvatiti ponudu vođe milicije, Ahmada Masouda, za prekid vatre. Talibani su htjeli inkorporirati njihove predstavnike u novu vladu, ali vođe otpora navodno su u pregovorima tražili do 30 posto mjesta za svoje predstavnike što su talibanski pregovarači odbili te je nakon kraćeg primirja najavljen početak njihove završne ofanzive za 2. rujna. Ako je vjerovati današnjim vijestima čini se da se ona upravo privodi uspješnom završetku. Naime nema nikakve snažnije volje od strane ključnih aktera međunarodne zajednice za pružanje pomoći tamošnjim snagama. Talibani su jednostavno presnažni i kontroliraju zapravo čitavu zemlju i sve granične prijelaze, pa je jednostavnije, ili bolje reći oportunije s njima surađivati (makar i ne priznali njihovu vladu) s obzirom na sve ono što tu zemlju očekuje u skoroj budućnosti a itekako će utjecati ne samo na afganistanske susjede. Prije svega se misli na očekivani masovni izbjeglički val, kao i na jačanje terorističkih aktivnosti od strane tzv. Islamske države i Al-Qaide, odnosno s njima povezanih radikalnih islamističkih organizacija.

Komentari

komentar





You may also like