Talibani objavili opću amnestiju

Afganistanski radikalni pokret talibani objavio je opću amnestiju i pozvao je dužnosnike i službenike da nastave s radom u državnim institucijama, a ostale ljude – da žive normalnim životom “u ozračju potpunog povjerenja”. 

Ove su riječi sadržane u službenom priopćenju novih vlasti Afganistana koje citiraju svjetski mediji.

Jedan od čelnika talibana Amir Khan Muttaki u Kabulu pregovara s čelnikom Vrhovnog vijeća za nacionalnu pomirbu u Afganistanu Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom zemlje Hamidom Karzaijem (talibani su ga od ranije podupirali, za razliku od prekjučer odbjeglog predsjednika Ashrafa Ghanija). Talibani planiraju uključiti u vladu političare koji nisu njihovi članovi.

Kako navodi agencija AP, Muttaki je počeo uspostavljati kontakte s afganistanskim političarima čak i prije nego što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje.

U međuvremenu, stanje u međunarodnoj zračnoj luci u Kabulu se normaliziralo, ali većina civilnih zračnih prijevoznika još nije nastavilo letove za Afganistan. Red i mir u samom Kabulu čuvaju talibanski borci koji patroliraju ulicama.

Glasnogovornik talibana Alhanafi Wardak rekao je ranije kako Kabul ima jasan plan za održavanje sigurnosnih mjera.
“Nitko se ne treba brinuti”, izjavio je glasnogovornik nove vlade. “Životi i imovina građana Kabula – civila ili vojnika – sigurni su.”

 

Komentari

komentar

You may also like