Talibani odlučili da žene moraju prekrivati lice u javnosti

Talibani su u subotu objavili da afganistanske žene moraju prekriti lica u javnosti, prema odluci vrhovnog vođe skupine. Ovaj potez, koji je izazvao oštru reakciju međunarodne zajednice i mnogih Afganistanaca, predstavlja eskalaciju sve većih ograničenja za žene, izvještava Reuters.

Glasnogovornik talibanskog ministarstva za širenje vrline i prevenciju poroka pročitao je odluku talibanskog vrhovnog vođe Hibatulaha Akhundzada na konferenciji za novinare u Kabulu, precizirajući da će otac ili najbliži muški rođak žene koja ne bude prekrivala lice izvan kuće dobiti posjet upozorenja te u konačnici završiti u zatvoru ili ostati bez posla u državnoj službi.

Talibani tvrde da je idealna maska ​​za lice sveobuhvatna plava burka, koja je postala globalni simbol talibanskog režima koji je bio na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Afganistanu nosi maramu iz vjerskih razloga, ali mnoge u urbanim područjima kao što je Kabul ne pokrivaju svoja lica.

Talibani su u ožujku zatvorili srednje škole za žene na dan kada su trebale početi s radom zbog čega je SAD otkazao planirane sastanke o ublažavanju financijske krize u zemlji. Washington i druge zemlje smanjile su razvojnu pomoć i nametnule stroge sankcije bankarskom sustavu, otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu, gurajući zemlju prema ekonomskoj propasti.

Talibani su u posljednje vrijeme tvrdili da su se promijenili otkako su posljednji put bili na vlasti Međutim, posljednjih mjeseci uprava je povećala svoja ograničenja za žene, uključujući pravila koja ograničavaju njihovo putovanje bez muškog pratitelja i zabranjuju muškarcima i ženama da posjećuju parkove u isto vrijeme.





Europska unija poziva Talibane da ponovo otvore srednje škole za žene

Komentari

komentar





You may also like