Talibani optužuju Amerikance za organizaciju kaosa u zračnoj luci Kabul

Ministar informiranja nove afganistanske vlade dao je intervju ruskim novinarima. Posebno se osvrnuo na najnovija izvješća vezana uz stanje na međunarodnoj zračnoj luci u Kabulu, za koju je britanski ministar sigurnosti prethodno najavio da bi se na njoj mogao dogoditi veliki teroristički napad. 

Glasnogovornik talibanske vlade Zabiullah Mudžahid tom je prigodom izjavio, a kako prenose ruski mediji, da talibani okrivljuju američku vojsku za kaos u zračnoj luci glavnog afganistanskog grada.

Mudžahid je uvjeravao kako će nakon što talibani preuzmu nadzor nad zračnom lukom dozvoliti Afganistancima da otputuju iz zračne luke i da se vraćaju u Kabul na uobičajen način, bez prepreka.

U međuvremenu, britanski ministar obrane James Heappey boji se napada na zračnu luku u Kabulu. Prema njegovim riječima, to se može dogoditi u sljedećih nekoliko sati.

Obavještajni podaci uvjerili su britansku vojsku da je napad na aerodrom neizbježan. Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je Britancima da ne odlaze u zračnu luku Kabul, da ne budu na njoj ili u njezinoj blizini, već da traže sigurnija mjesta. Napad bi mogao biti iznenadan i snažan s obzirom na veliku gužvu na aerodromu, strahuje James Heppie. Prema njegovim riječima, militanti Islamske države koncentriraju se u blizini zračne luke.

Talibani inzistiraju na tome da svo strano vojno osoblje mora napustiti zračnu luku Kabul do 31. Kolovoza, potvrdio je u navedenom intervjuu Zabiullah Mudžahid. Osim toga, kazao je kako talibani namjeravaju od međunarodne zajednice zahtijevati povrat novca koji su podigli bivši predsjednik Ashraf Ghani i drugi dužnosnici koji su pobjegli iz Afganistana.
“Ovaj novac pripada narodu Afganistana”, naglasio je Zabiullah Mudžahid.

Evakuaciju iz Kabula zbog prijetnje terorističkim napadom zaustavila je Belgija. Belgijski premijer Alexander De Croo objasnio je kako je sigurnost uvijek bila prioritet u evakuaciji. On je stanje nakon početka belgijske operacije evakuacije Red Kite, u kojoj je 1400 Belgijanaca i Afganistanaca, uključujući 300 djece, napustilo Kabul – ocijenio opasnim i kaotičnim. Vjerojatnost terorističkog napada pomoću eksplozivne naprave na prilazu zračnoj luci vrlo je velika, kazao je belgijski premijer. Prethodno je evakuaciju dovršila Danska, a Njemačka i Francuska namjeravaju je dovršiti do 29. kolovoza.

Brzim povlačenjem vojske SAD-a i NATO saveza talibani su zaplijenili nekoliko stotina oklopnih vozila, oko 70 jurišnih helikoptera, milijune komada malokalibarskog oružja i gotovo milijardu komada streljiva.

Istodobno, talibani i predstavnici Sjevernog saveza, koji su se sklonili nakon brze ofenzive talibana u klisuri Panjshir, dogovorili su se o međusobnom nenapadanju. Time su talibani povukli prethodni ultimatum predstavnicima oporbe u Panjshiru o predaji.

 

Komentari

komentar
You may also like