Talibani optužuju Pakistan da je SAD-u dopustio korištenje zračnog prostora za pristup Afganistanu

Talibanski vršitelj dužnosti ministra obrane u nedjelju je izjavio da je Pakistan dopustio američkim bespilotnim letjelicama da koriste njegov zračni prostor za pristup Afganistanu, što je optužba koju je Pakistan nedavno odbacio nakon američkog zračnog napada na Kabul, izvještava Reuters.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Mullah Mohammad Yaqoob kazao na konferenciji za novinare u Kabulu da su američke bespilotne letjelice ulazile u Afganistan preko Pakistana. “Prema našim informacijama, dronovi ulaze kroz Pakistan u Afganistan, koriste pakistanski zračni prostor; molimo Pakistan da ne koristi svoj zračni prostor protiv nas”, rekao je. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Pakistanske vlasti zanijekale su umiješanost ili napredna saznanja o napadu dronom koji su Sjedinjene Države izvele u Kabulu u srpnju u kojem je ubijen vođa Al Qaide Ayman al-Zawahiri. Yaqoobovi komentari mogli bi pogoršati napetost između susjednih naroda u vrijeme kada afganistanski talibani posreduju u pregovorima između Pakistana i pakistanske talibanske militantne skupine. Afganistan se također uvelike oslanja na trgovinu s Pakistanom dok je zemlja u gospodarskoj krizi. Talibani su rekli da istražuju zračni napad iz srpnja i da nisu pronašli tijelo vođe Al Qaide.

Talibani osudili zračni napad u kojem je ubijen vođa Al-Qaide

Komentari

komentar





You may also like