Talibani osudili zračni napad u kojem je ubijen vođa Al-Qaide

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid osudio je američki napad u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, u kojem je, kako je potvrdio američki predsjednik Joe Biden, ubijen lider Al-Qaide Ayman al-Zawahiri (na naslovnoj slici desno, skupa s Osamom bin Ladenom), javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, napad na kuću u naselju Sherpur u centru Kabula u nedjelju ujutro izveden je uz pomoć bespilotne letjelice.

Osuđujući napad, Mujahid je kazao kako se radi o kršenju međunarodnih načela i sporazuma iz Dohe postignutog 2020. između SAD-a i talibana o povlačenju stranih snaga iz Afganistana.

Nije komentirao smrt Zawahirija.

Zawahiri je duže vrijeme uspijevao izbjeći američke napore da ga ubiju ili zarobe. On je od 2011. predvodio grupu koju je SAD proglasio terorističkom, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Qaide Osamu bin Ladena, navodi turski medij.

Američki napad dogodio se u nedjelju rano ujutro po lokalnom vremenu i ciljao je na sigurnu kuću u centru Kabula u koju su se Zawahiri, njegova supruga, kćer i unuci preselili ranije ove godine, kazao je novinarima visoki službenik afganistanske administracije pod uvjetom da ostane anoniman.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova talibanske administracije navedeno je da je došlo do raketnog napada na praznu kuću u distriktu Sherpur, ali da nije bilo žrtava, prenosi AA.

Potvrđujući da je Zawahiri ubijen u zračnom napadu u Afganistanu, američki predsjednik Joe Biden izjavio je slijedeće: “Pravda je zadovoljena, a ovog terorističkog vođe više nema. Večeras smo ponovo jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko dugo traje, bez obzira gdje se sakrijete, ako ste prijetnja našem narodu, Sjedinjene Države će vas pronaći”.

 

Komentari

komentar

You may also like