Talibani osvojili još 9 općina u Afganistanu u samo 24 sata

Sada se može, bez okolišanja, ustvrditi da se raspada obrana afganistanske vlade koju je postavio SAD. Više od pola vojske NATO-a je napustilo Afganistan, a vijesti o tome kako svakodnevno sve više teritorija Afganistana pada pod vlast Talibana, govori o tome da su NATO trupe napustile svoje dojučerašnje saveznike koje su obučavali i financirali.

U samo 24 sata, Talibani su osvojili još 9 općina, piše afganistanski Pajhwok. Te općine su: Hazar Somch, Chal, KhawajaGhar, YangiQala, Chaharboluk, Kharwar, Dara-e-SufBala, DashatArchi, Faizabad i Khanaqa. Time se broj zauzetih oćina popeo na 50, prema evidenciji New York Times-a. Općina u Afganistanu je nešto manje od 400.

Talibani vrše brze napade, uglavnom na sjeveru države, a počinju zauzimati i prve veće gradove. Traju borbe za Kunduz (270 tisuća stanovnika) kojeg su na kratko već osvojili Talibani, a osvajaju i predgrađa Maymana (150 tisuća)

Službena vlada u Kabulu neće priznati broj osvojenih općina, već će reći da su u nekima od tih općina i dalje “teške borbe”. Ipak, svjedoci govore o potkapacitiranim snagama sigurnosti, često izoliranima i bez morala za daljnju borbu. U mnogim regijama, policijske snage se predaju bez borbe. Najefikasnija pomoć protiv Talibana bi bila ona iz zraka. Međutim, takve pomoći od strane NATO-a više nema, a zračne snage Kabula su malobrojne i nedovoljno spremne na učestale borbe, piše New York Times.

Da stanje nije dobro govori i odluka afganistanske vlade od jučer da smjeni ministra obrane, zapovjednika vojske i ministra unutarnjih poslova i postavi nove ljude. Joe Biden će se u petak sastati s afganistanskim predsjednikom Ashraf Ghani koji će posjetiti Bijelu kuću.

Komentari

komentar
You may also like