Talibani: otpor iz doline Panjšir su samo dva čovjeka koji žele nastavak rata

Protutalibanske snage na sjeveru Afganistana manja su smetnja koja se može riješiti ili razgovorima ili vojnom silom, rekao je glasnogovornik talibana.

“Oni nisu veliki problem. To su samo dva čovjeka koja bi željela nastaviti rat, Amrulah Saleh i Ahmad Massoud ”, rekao je talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, a prenosi RT.Mudžahid, koji je imenovan za ministra informiranja u vladi koju su postavili talibani, mislio je na takozvani “Panjšir otpor” na sjeveru zemlje.

Dolina Panjshir, područje omeđeno strmim stijenama i koje se lako brani, nalazi se samo 150 km od Kabula. Dolina Panjšir nikada nije bila pod vlašću talibana i bila je uporište otpora talibanima nakon što su zauzeli Kabulu i većinu zemlje tijekom afganistanskog građanskog rata 1990 -ih. Otpor je predvodio Ahmad Shah Massoud, karizmatični zapovjednik koji se istaknuo kao antisovjetski gerilski borac kojeg je podržavao SAD.

Otpor sada vodi njegov sin Ahmad Massoud. Drugi vođa otpora, Amrulah Saleh je bio pripadnik borbenih snaga Massouda, prije nego što je napravio karijeru u vladi predsjednika Hamida Karzaija. Bio je potpredsjednik u sada srušenoj afganistanskoj vladi i pobjegao je u Panjšir usred talibanskih osvajanja te se proglasio novi predsjednikom Afganistana. Rekao je kako nikada neće živjeti pod vlašću talibana, a za to ima osobne razloge.

Grupa iz Panjšira izvela je nekoliko napada izvan svoje doline, ali su ih talibanske snage navodno potisnule, ponovno zauzevši okruge Bano, Deh Saleh i Pul e-Hesar u provinciji Baghlan, koja graniči s provincijom Panjšir.

“Više puta smo pozivali Ahmada Massouda kako bi riješili nesuglasice pregovorima. Nema potrebe za borbom. Nikada nam nije odgovorio”, rekao je u ime talibana njihov glasnogovornik. Dodao je kako im odbijanje pregovora nije mnogo zasmetali, budući da imaju dovoljno vojne snage “kako bi držali situaciju u dolini Panjšir pod kontrolom”.





Komentari

komentar

You may also like