Talibani počeli napad na Kabul!

Talibani preuzeli nadzor nad kabulskim sveučilištem

Čini se kako se ostvaruju naše pretpostavke iz danas objavljene vijesti, kao i jučerašnjeg komentara dnevnih zbivanja s afganistanskog tla, prema kojima bi nedavne američke obavještajne procjene o talibanskom zauzimanju glavnog grada u studenom ove godine mogle biti pogrešne i da ovise isključivo o dinamici napredovanja i volji talibana za pokretanjem konačne operacije, kao što bi i najavljeni dolazak 3000 američkih marinaca u Kabul radi ubrzanja evakuacije preostalih američkih civila mogao biti upitan ako talibani prije toga pokrenu vojni napad na afganistansku prijestolnicu – jedini veći grad u zemlji koji još nije u rukama talibana.

Čini se kako se to upravo i događa. O tome izvješćuje britanski Reuters i ruske RIA Novosti.

Talibanski borci pokrenuli su napad na glavni afganistanski grad Kabul, prenosi Reuters pozivajući se na afganistansko Ministarstvo unutarnjih poslova.

U isto vrijeme, izvor RIA Novosti rekao je da su talibani preuzeli nadzor nag kabulskim sveučilištem na zapadu grada i podigli svoje zastave u jednom od gradskih okruga.

Prema upravo pristigloj vijesti vodstvo talibana izdalo je zapovijed svojim borcima da ne ulaze u Kabul i da su u tijeku pregovori s vladom o njihovom mirnom ulasku u grad.

Pretpostavljam kako je cilj , vjerojatno, sačuvati živote građana ali je pitanje koliko će talibani biti strpljivi ako vlada bude nepopustljiva ili “pretvrda” u pregovorima. Jer svima je već davno jasno tko ovaj rat dobiva i tko je u položaju da protivniku nameće svoje uvjete.





S druge strane ured afganistanskog predsjednika objavljuje kako je stanje u Kabulu pod nadzorom i da grad nije napadnut (info: TV Al-Arabia).

Možda bismo ovdje sarkastično mogli dodati kako je vlada u Kabulu već tjednima govorila kako ona stanje u većem djelu zemlje drži pod kontrolom, pa vidimo što je od te kontrole na kraju ostalo.

Naime, već je ranije objavljeno kako su talibani osvojili Mazar-i-Sharif, regionalno središte regije Balkh na granici s Uzbekistanom, koji je i najveći grad na sjeveru zemlje.  Prije toga su gotovo bez otpora zauzeli još jedan veliki grad – Jalalabad u istočnoj regiji Nangarhar na granici s Pakistanom. Također nadziru i sve granične prijelaze, ali i (prema različitom podacima – između 70 i 90 posto ukupnog teritorija zemlje).





Talibani preuzeli nadzor nad glavnim gradom regije Wardak?

Komentari

komentar

You may also like