Talibani postavili svoje veterane na ministarske pozicije

Afganistanski talibani imenovali su starije veterane na mjesta ministra financija i ministra obrane, kazala su dva člana skupine, a prenosi Reuters.

Fokus medija i svjetske diplomacije okreće se s brzog vojnog osvajanja Afganistana na pitanje: kako voditi državu? Talibanima je stanje istodobno teže i lakše jer su nakon osvajanja susreli već postojeći okvir i sustav vlasti. Istodobno, nema tko popuniti sve pozicije koje su nastale nakon bijega većine stare “postave” javnih službenika i članova vlasti. Osim toga, vlast u Kabulu je bila preslika tzv. zapadnih demokracija i kao takva ne odgovara potpuno kulturi ove države centralne Azije sačinjenoj od mnogo etničkih skupina.

Talibani se za sada ne snalaze najbolje s uspostavom vlade. Nekoliko etabliranih talibana s vrha moli niže rangirane službenike koji su koliko-toliko upoznati s administracijom, da vode Kabul.

Iako talibani tvrde da su ova imenovanja privremena, afganistanska novinska agencija Pajhwok priopćila je u utorak da je Gul Agha imenovan za ministra financija, a Sadr Ibrahim za vršitelja dužnosti ministra unutarnjih poslova. Bivši zatočenik Guantanama, Mullah Abdul Qayyum Zakir imenovan je za vršitelja dužnosti ministra obrane, izvijestio je novinski kanal Al Jazeera pozivajući se na talibanski izvor.

Talibanski dužnosnik u Kabulu potvrdio je ključna imenovanja ministara ovog tjedna, nakon što je militantna skupina uzela kontrolu nad svim vladinim uredima, predsjedničkom palačom i parlamentom. Talibanski dužnosnik je za Reuters dodao da će pokrajinski guverneri biti izabrani među najiskusnijim zapovjednicima 20-godišnjeg rata koji je upravo završio. Zapovjednik talibana također je potvrdio ključne izbore ministara, ali je naglasio da oni još nisu službeni.

“Sinoć smo imali sastanke u predsjedničkoj palači, razgovarali smo o tim pozicijama, ali nismo još imenovali niti najavili bilo kojeg od njih”, rekao je anonimni talibanski zapovjednik za Reuters.





Prema  stručnjacima, vođe talibana su uglavnom iz južnih provincija Helmand i Kandahar. “To su poznata imena”, rekla je Ashley Jackson, suosnivačica Centra za proučavanje oružanih skupina pri institutu za prekomorski razvoj u Oslu, misleći na imenovanja. “Oni (talibani) ne pokazuju baš mnogo različitosti niti pokazuju želju za civilnom vladom zasad.”

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je u utorak novinarima u Kabulu da je “vrijeme da ljudi rade za svoju zemlju”, piše Reuters.

Komentari

komentar





You may also like