Talibani povlače “crvenu crtu” za američke vojnike

Glasnogovornik radikalnog talibanskog pokreta Suhail Shaheen izjavio je kako bi se američka i britanska vojska mogle suočiti s “posljedicama” ako ne uspiju s evakuacijom iz Afganistana do kraja kolovoza.

“Ovo je crvena crta. Predsjednik Biden najavio je da će povući sve vojne snage 31. kolovoza. Stoga, ako produže svoju prisutnost, to će značiti da produžuju okupaciju”, izjavio je Shahin u intervju za Sky News.

Prema njegovim riječima, talibani neće dati zapadnim vojnim snagama dodatno vrijeme za evakuaciju.

“Ako Sjedinjene Države ili Britanija zatraže više vremena za nastavak evakuacije, odgovor će biti ne”, dodao je Shaheen. “Ako namjeravaju nastaviti okupaciju, to će izazvati reakciju.”

Podsjećamo: u svibnju 2021. američki predsjednik Joe Biden obećao je povlačenje vojnika iz Afganistana. Najprije je kao krajnji rok zadao 11. rujna (na obljetnicu terorističkog napada na SAD 2001.g.), da bi, naknadno, zbog nezadovoljstva i pritiska talibana (koji su u veljači prošle godine s Trumpovom administracijom potpisali sporazum o povlačenju svih američkih i NATO snaga iz Afganistana do 1. svibnja ove godine), spomenuti rok skratio za deset dana tj. do 31. kolovoza.

U noći, 16. kolovoza, glasnogovornik političkog ureda talibana Mohammad Naim izjavio je kako je rat u zemlji završen. Talibani su proglasili pobjedu nad SAD-om i izjavili kako je afganistanski narod u zadnja 3 stoljeća pobijedio tri carstva: britansko u 19., sovjetsko u 20. i američko u 21. stoljeću.





Posljednjih dana u Afganistanu, uz uobičajeno kaotično stanje u kabulskoj zračnoj luci, najsloženije stanje postaje u dolini Panshir na sjeveroistoku zemlje, gdje su koncentrirane talibanima oporbene snage, koje se pod vodstvom Ahmada Massouda spremaju na otpor talibanima koji u tu zonu već dovlače svoje postrojbe, ultimativno zahtijevajući predaju oporbenih snaga koje čine i ostaci sredinom kolovoza poražene afganistanske vojske.

 

Komentari

komentar





You may also like