Talibani preko Rusije traže dogovor s vođama otpora iz doline Panjšir

Talibani, koji su zauzeli gotovo cijeli teritorij Afganistana, zatražili su od ambasade Rusije u Kabulu da prenese njihovu ponudu za sporazum borcima koji kontroliraju malenu regiju Panjšir na sjeveru države, izjavio ruski ambasador Dmitrij Žirnov, prenosi Al Jazeera.

Ruski veleposlanik tvrdi da je jedan od političkih vođa talibana zatražio od Rusije da kaže borcima u nepristupačnoj dolini Panjšir (“Dolina pet lavova”) da se talibani nadaju postizanju političkog sporazuma s tim borcima.

Žirnov prenosi da talibani tvrde kako ne žele krvoproliće u toj dolini, koja nikada nije bila pod vlašću talibana i tradicionalno je uporište Sjevernog Saveza koji je ratovao protiv talibana. U regiji Panjšir utočište je našlo više pripadnika svrgnute vlade nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Ipak, predstavnici otpora nisu spremni raditi ustupke talibanima, barem prema onome što su najavili. Bivši potpredsjednik Afganistana vodi otpor iz tog klanca. “Neću razočarati milijune koji su mi ukazali povjerenje. Nikada neću živjeti pod upravom talibana. NIKADA!”, napisao na Amrullah Saleh na svom Twitter profilu. Osim Saleha, iz doline Panjšir otpor vodi i Ahmad Massoud, sin pokojnog afganistanskog vojskovođe Ahmada Shaha Massouda, koji je vodio protusovjetski otpor i bio znan  kao “panjširski lav”.

Komentari

komentar





You may also like