Talibani premještaju ujgurske militante dalje od granice s Kinom

Talibani su uklonili ujgurske militante s područja u blizini granice Afganistana s Kinom, rekli su za RSE izvori iz te regije, u potezu u kojem se kaže da signalizira sve veću koordinaciju između Pekinga i ove afganistanske militantne skupine.

Vjeruje se da su ujgurski borci premješteni negdje dublje unutar Afganistana, a da si ujgurski militanti članovi Turkistanske islamske stranke (TIP), ekstremističke skupine koju Peking krivi za nemire u svojoj zapadnoj provinciji Xinjiang.

Talibani su dopustili ujgurskim skupinama da djeluju u Afganistanu za vrijeme njihove vladavine 1990-ih i vjeruje se da još uvijek imaju veze s njima. Kina je zahtijevala od talibana da prekinu sve veze s tim militantima. Analitičari kažu da je potez talibana novi korak u odnosu s Pekingom.

“To je ono što Kina želi i što talibani trebaju pružiti ako žele potaknuti dublju suradnju s Pekingom”, rekao je za RFE Bradley Jardine, suradnik Instituta Kissinger sa sjedištem u SAD-u. “Pravo je pitanje mogu li ih u potpunosti ispuniti.” Militanti TIP-a bili su locirani u Badakšanu, provinciji na sjeveroistoku Afganistana uz 76 kilometara dugu granicu s Kinom, a od tada su premješteni u druga područja, uključujući istočnu provinciju Nangarhar. Ujgurski militanti bili su prisutni u Badakšanu do prošlog tjedna, ali su od tada uklonjeni, rekao je tadžikistanski izvor iz granične policije s tog područja, pozivajući se na obavještajne izvještaje. Nejasno je hoće li talibani predati borce kineskim vlastima, rekao je za RSE dužnosnik Tadžikistana, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Kina je tijekom desetljeća uspostavila pragmatičan i ponekad napet radni odnos s talibanima koji se usredotočio na borbu protiv terorizma. Prije sloma afganistanske vlade koju podržava Zapad, Peking je također imao bliske radne odnose s Kabulom, a afganistanske snage pomogle su u praćenju i ciljanju ujgurskih militantnih skupina na kineski zahtjev. Kina je među prvima poslala financijsku pomoć talibanskoj vladi. Također, Kina je najavila da će talibani svakako biti “bitan politički faktor” u regiji još dok su bili u samom početku ofenzive. Čini se da Pekingu nije previše bitno tko je na vlasti u Afganistanu dok god surađuju u reguliranju ujgurskih protukineskih težnji. Također, Peking itekako surađuje s talibanima po pitanju transporta i resursa.

Komentari

komentar





You may also like