Talibani preuzeli nadzor nad glavnim gradom regije Wardak?

Talibani kažu kako su preuzeli nadzor nad gradom Maidanshahr – upravnim središtem afganistanske regije Wardak, objavljuju jutros RIA Novosti.

Talibanski predstavnici izjavili su kako su zauzeli još jedno administrativno središte u Afganistanu – grad Maidanshahr, upravno središte regije Wardak, koji se nalazi 46 kilometara od Kabula.

Prema izjavi predstavnika talibana Zabiullaha Mudžahida, objavljenoj na njegovom Twitter profilu, zgrada guvernerove uprave, policijska postaja i središnji zatvor u Maidanshahru prešli su pod nadzor talibana, koji su i zaplijenili oružje vladinih snaga čiji su vojnici pobjegli u Kabul.

Podsjećamo: nakon ubrzanog povlačenja američkih i NATO snaga iz Afganistana, koje je de facto već završeno, a u potpunosti bi se moralo dovršiti do kraja ovog mjeseca, počela je i velika ofanziva talibanskih snaga na službenu afganistansku vojsku, koja je intenzivirana paralelno sa zastojem pregovaračkog procesa u Dohi između vladinih i talibanskih predstavnika o podjeli vlasti i formiranju buduće afganistanske vlade u kojoj bi trebalo biti mjesta i za talibanske predstavnike. Krivnje za spomenuti zastoj ima podjednako na obje strane. Vladini pregovarači nisu bili dovoljno fleksibilni, pogrešno računajući na snažniju političku i vojnu potporu dosadašnjih inozemnih sponzora (prije svih SAD-a) i tako osigurati svoje sinekure u budućoj vladi, dok talibani djeluju svojom logikom: jačaju vojne operacije s ciljem pritiska i na vladu, ali i na preostale strane vojne snage da u potpunosti napuste tu zemlju – što oduvijek  izričito zahtijevaju.

Rezultat je već sada jasan: talibani nadziru, prema različitim procjenama, između 70 i 80 posto teritorija Afganistana, a nakon početka ofanzive na velike gradove zauzeli su više od 20 regionalnih upravnih središta. Zapravo je od većih gradova, pod nadzorom vladinih snaga ostao još samo glavni grad Kabul.

Prema nedavno objavljenim procjenama američkih obavještajnih službi, za osvajanje Kabula talibanima će trebati cca 3 mjeseca tj. osvojit će ga u studenom. Međutim, ako se napredovanje talibana nastavi ovakvom dinamikom, ili se sami ne zaustave u pokušaju ovladavanja Kabulom – spomenuti bi rok mogao biti i puno kraći.





 





Komentari

komentar

You may also like