Talibani preuzeli nadzor nad zračnom lukom u Kabulu

Predstavnici novog afganistanskog vodstva danas su posjetili zračnu luku Kabul, čestitali svojim specijalnim postrojbama na pobjedi nad Amerikancima i pri tom objavili kako je zemlja sada stekla neovisnost, upravo javljaju ruski mediji. Dodali su, kako neovisno o 20-godišnejm ratu s Amerikancima, talibani sada žele surađivati s čitavom međunarodnom zajednicom, uključno i sa Sjedinjenim Državama.

Pri tom traže od te iste međunarodne zajednice da prizna njihovu vladu, u kojoj se nastavljaju imenovanja novih ministara. Na ruku im ne ide financijska i gospodarska kriza koja je već zahvatila zemlju. Talibani najavljuju skoru uspostavu civilnog zračnog prometa u međunarodnoj zračnoj luci u Kabulu, koji je proteklih tjedana bio potpuno zaustavljen zbog pretvaranja aerodroma u posljednju američku vojnu utvrdu – namijenjenu isključivo letovima vojnih transportnih zrakoplova za evekuaciju – koja je okončana sinoć, nešto prije ponoći.

Talibanski predstavnici navode kako će uskoro stupiti u kontakt sa stručnjacima iz Turske i Katara radi njihovog dolaska u zračnu luku Kabul i preuzimanja nadzora nad navigacijom i sigurnosti civilnih letova, pri čemu tvrde kako će sve osobe, koje to budu željele, moći otputovati iz Afganistana i obratno, i da će se nastaviti uredno izdavanje viza..

Vojna oprema, koju američka vojska nije mogla iznijeti iz Afganistana i ostala je na aerodromu uništena je i za talibane postala neupotrebljiva. Radi se o 73 zrakoplova, 70 oklopnih vozila s pojačanom zaštitom od mina i 27 vojnih terenaca Humvee koji su razoružani ili su postali neupotrebljivi u zračnoj luci Kabul, izjavio je šef američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) general Kenneth Mackenzie.

“Nitko drugi neće moći koristiti ova vozila”, izjavio je Mackenzie.

Osim toga, onesposobljen je sustav proturaketne obrane, topništvo i minobacači koji su se koristili za zaštitu zračne luke.
U međuvremenu, sin bivšeg američkog predsjednika – Donald Trump mlađi, pozivajući se na Financijsku komoru SAD-a, izvijestio je da su Amerikanci u Afganistanu ostavili  ukupno 22 174 terenaca Humvee, 634 oklopna transportera M1117, 155 vozila MhhPro s pojačanom zaštitom od mina, 169 oklopnih transportera M113 , 64.363 strojnica, 8.000 vojnih kamiona i mnogo druge opreme vrijedne oko 85 milijardi dolara.

 

Komentari

komentar

You may also like