Talibani prijete ako se NATO snage iz Afganistana ne povuku do 1. svibnja

Danas smo izvijestili o konačno objavljenom datumu američkog povlačenja iz Afganistana – do 11. rujna ove godine.

Međutim, čini se kako talibani s tom viješću baš i nisu zadovoljni i da inzistiraju na sporazumu potpisanom s predstavnicima Trumpove administracije, u veljači prošle godine – kojim je povlačenje predviđeno do kraja travnja 2021. g.

Talibani su upozorili SAD i NATO, da će, ukoliko se ne ispune uvjeti prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, njihovi prekršitelji odgovarati. Riječ je, poglavito, o dogovorenim rokovima za povlačenje stranih trupa do 1. svibnja, navodi afganistanska agencija Ariana News.

U nizu tweetova, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izjavio je slijedeće:

„Islamski Emirat Afganistan (tako talibani zovu Afganistan, op.GN.) traži povlačenje svih stranih snaga iz naše domovine na datum naveden u sporazumu iz Dohe. Ako se sporazum poštuje, naći će se način za rješavanje preostalih problema. Ako se prekrši sporazum i strane snage ne budu mogle napustiti našu zemlju u navedenom roku, problemi će se sigurno pogoršati, a oni koji nisu ispunili sporazum odgovarat će.“
Podsjećamo: američki državni tajnik Antony Blinken najavio je danas u Bruxellesu da će koalicija NATO snaga napustiti Afganistan zajedno s američkim vojnicima do 11. rujna.

“Ovdje sam da usko surađujem s našim saveznicima, s glavnim tajnikom NATO-a, prema načelu koji smo uspostavili od samog početka: činite sve zajedno, zajedno se suočavajte s izazovima i zajedno povlačite snage”, izjavio je Blinken u sjedištu NATO-a. “U idućim ćemo mjesecima vrlo blisko surađivati ​​kako bismo osigurali sigurno i koordinirano povlačenje naših snaga iz Afganistana”, zaključio je američki državni tajnik.

 

 

Komentari

komentar

You may also like