Talibani se nadaju da će ISIS-K prestati s napadima kada Amerikanci odu

“Nadamo se da će Afganistanci koji su pod utjecajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila”, rekao je glavni talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, u intervjuu za AFP ovaj vikend.

“Ako izazovu ratno stanje i nastave svoje akcije, islamska vlada će se pobrinut za njih”, upozorio je.

SAD je tijekom vikenda izveo više napada na položaje Islamske države. U nedjelju su uništili jedno od njezinih vozila s eksplozivom koje je prijetilo zračnoj luci. No, talibane to ljuti. “Nisu imali dozvolu za takve operacije. Mora se poštivati naša neovisnost”, rekao je glasnogovornik komentirajući američke napade iz dronova.

Talibani su obećali formirati “uključivu” vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju.”Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konzultacije o formiranju vlade na odgovoran način”, rekao je.

Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su dijelom zatvorene.Talibani su obećali poboljšati gospodarsku situaciju u zemlji, ali bez međunarodne pomoći i novca koji afganistanska središnja banka drži u inozemstvu, budućnost zemlje, jedne od najsiromašnijih na svijetu, jako je komplicirana.

Komentari

komentar
You may also like