Talibani se sastaju sa zapadnim dužnosnicima u Oslu

U svom prvom posjetu Europi od povratka na vlast u kolovozu, talibani će se danas popodne u Oslu sastati s norveškim dužnosnicima kao i s predstavnicima SAD-a, Francuske, UK, Njemačke, Italije i Europske unije. Osim zapadnih predstavnika, sastanku će nazočiti i predstavnici civilnog društva u Afganistanu. Talibansko izaslanstvo predvodit će ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi, prenosi NBC News.

Na dnevnom redu bit će “formiranje reprezentativnog političkog sustava, odgovori na hitne humanitarne i ekonomske krize, zabrinutost za sigurnost i borbu protiv terorizma te ljudska prava, posebno obrazovanje za djevojčice i žene”, rekao je dužnosnik američkog Državnog tajništva. Talibani se nadaju da će razgovori pomoći u “transformaciji atmosfere rata… u mirnu situaciju”, rekao je glasnogovornik vlade Zabihulah Mudžahid novinskoj agenciji AFP u subotu. Nijedna zemlja još nije priznala talibansku vladu, a norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt naglasila je da razgovori “ne predstavljaju legitimizaciju ili priznanje Talibana”. “Ipak, moramo razgovarati s de facto vlastima u zemlji. Ne možemo dopustiti da politička situacija dovede do još gore humanitarne katastrofe”, rekla je Huitfeldt.

Talibanski čelnici već su ranije putovali u Rusiju, Iran, Katar, Pakistan, Kinu i Turkmenistan. Tijekom razgovora, Muttaqi će opet naglastiti talibanski zahtjev da se oslobodi gotovo 10 milijardi dolara imovine koje su zamrznule Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici.

Humanitarna kriza u Afganistanu se drastično pogoršala od kolovoza. Međunarodna pomoć, koja je financirala oko 80 posto afganistanskog proračuna, iznenada se zaustavila i Sjedinjene Države su zamrznule 10 milijardi dolara imovine u afganistanskoj središnjoj banci. Nezaposlenost naglo raste, a plaće državnih službenika nisu isplaćene mjesecima. Da stanje bude još gore, državu je poharalo nekoliko jakih suša. Glad sada prijeti 23 milijuna Afganistanaca, ili 55% stanovništva, prema UN-u, koji kažu da im je ove godine potrebno 4,4 milijarde dolara od zemalja donatora za rješavanje humanitarne krize. “Bila bi pogreška podvrgnuti narod Afganistana kolektivnoj kazni samo zato što se vlast ne ponaša ispravno”, ponovio je u petak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Komentari

komentar
You may also like