Talibani službeno upozorili Tursku: NE turskoj okupaciji; borit ćemo se protiv vas fetvom o džihadu!

U utorak, 13. srpnja, afganistanski radikalni talibanski pokret izdao je službeno priopćenje koje se odnosi na nazočnost turskih vojnih snaga u Afganistanu.

“Odluka turskog vodstva je nepromišljena, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i u suprotnosti je s našim nacionalnim interesima”, navodi se u priopćenju, kojim se poziva Ankaru da preinači svoju odluku jer ona šteti objema zemljama. „Prisutnost snaga bilo koje zemlje pod bilo kojim izgovorom smatramo okupacijom. Stoga ćemo se protiv napadača boriti na temelju fetve iz 1422. hidžretske godine (2001.), prema kojoj je rat u posljednjih 20 godina bio džihad. ”

Talibani su također rekli da će se, ako Turska ne poništi svoju odluku, “odgovornost za sve posljedice svaliti na one koji se miješaju u tuđe poslove i donose tako ishitrene odluke”.

U točci 7 talibani govore o kontaktima koji su se dogodili s turskom stranom, tijekom kojih je talibanima rečeno kako nikakve odluke neće biti donijete bez njihovog pristanka.

Uostalom, evo čitavog teksta talibanskog službenog priopćenja, kojeg možete pročitati i ovdje:

„13. srpnja 2021.: Izjava Islamskog Emirata o produljenju okupacije od strane turskih snaga u Afganistanu.





Svi su svjesni da će se sve strane snage povući iz naše voljene domovine na temelju sporazuma iz Dohe, odluke koju su odobrili Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica, kao i koju je prihvatila i podržala većina zemalja, uključujući turskog ministra vanjskih poslova koji je bio nazočan svečanosti potpisivanja.
Sada, kad je vodstvo Turske najavilo ostanak snaga i proširenje okupacije naše zemlje po nalogu i u dogovoru s Amerikom, vrijedi razmotriti sljedeće točke:
1 – Islamski Emirat Afganistan i afganistanski narod održavaju povijesne, kulturne i vjerske veze s muslimanskim narodom Turske. Produljenje okupacije pobudit će u našoj zemlji osjećaje ogorčenosti i neprijateljstva prema turskim dužnosnicima i naštetiti bilateralnim vezama.
2 – Odluka turskog vodstva je nepromišljena, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i protiv naših nacionalnih interesa. Islamski Emirat Afganistan najoštrije osuđuje ovu prijekornu odluku jer će stvoriti probleme između turske i afganistanske države. I snažno potičemo turske dužnosnike da preinače svoju odluku jer je štetna za obje zemlje.
3 – Zadržavanjem stranih snaga u našoj domovini od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim izgovorom smatramo okupacijom, a s napadačima će se rješavati na temelju fetve od petsto uglednih učenjaka objavljene 1422. hidžretske lunarne godine (2001.) – fetve pod kojim se vodio protekli dvadeset godina džihad.
4 – Pozivamo muslimanski turski narod i njegove pronicljive političare da dignu svoj glas protiv ove odluke, jer ona nije korisna ni za Tursku ni za Afganistan, već samo stvara probleme između oba muslimanska naroda.
5 – Naša politika ostaje težnja dobrim i pozitivnim odnosima sa svim zemljama na temelju uzajamnog ponašanja. Niti se miješamo u tuđe poslove niti dozvoljavamo drugima da se miješaju u naše vlastite stvari.
6 – Podsjećamo turske dužnosnike da je bolje održavati pozitivne i dobre odnose u svjetlu prihvaćenih načela, umjesto da donosimo tako nesavjesne odluke, pružiti ruke suradnje jedni drugima i usvojiti zajedničko razumijevanje i stajališta za zajedničke izazove i interese.
7 – Već smo neko vrijeme bili u kontaktu s turskim dužnosnicima i održali smo više sastanaka na kojima su nas uvjeravali da takvu jednostranu odluku neće donijeti bez našeg odobrenja. Trenutna odluka koju su donijeli predstavlja kršenje toga.
8 – Ako turski dužnosnici ne preispitaju svoju odluku i nastave okupaciju naše zemlje, Islamski Emirat i afganistanska država – u skladu sa svojom vjerskom, savjesnom i domoljubnom dužnošću – zauzet će stav protiv njih kao što su stali protiv desetljetne okupacije, u tom će se slučaju odgovornost za sve posljedice svaliti na one koji se miješaju u tuđe poslove i donose takve nepromišljene odluke.

Islamski Emirat Afganistan“.

 





Komentari

komentar

You may also like