Talibani: spremni smo surađivati sa svim državama osim Izraela

Talibani su spremni uspostaviti odnose sa svim zemljama osim s Izraelom, rekao je njihov glasnogovornik u utorak nakon što je ta skupina objavila da je uspostavila svoju novu vladu u Afganistanu, piše The Times of Israel.

Talibani su spremni surađivati čak i s Amerikom, rekao je njihov glasnogovornik Suhail Shaheen za Sputnik. Na pitanje jesu li spremni surađivati sa SAD-om, Shaheen odgovara: “Da, naravno. Ako u novom poglavlju Amerika želi imati odnos s nama, što bi moglo biti u interesu obje zemlje i oba naroda, i ako žele sudjelovati u obnovi Afganistana, dobrodošli su”.

Međutim, nema nikakve šanse uspostaviti vezu s Izraelom. “Naravno, nećemo imati nikakav odnos s Izraelom. Želimo imati odnose s drugim zemljama, ali Izrael nije među tim zemljama”, rekao je Shaheen.

Prošlog mjeseca Shaheen je iznenadio kada je dao intervju izraelskoj javnoj televiziji Kan; međutim, kasnije je objasnio da je intervju dao jer je prevaren.

Shaheen, koji od talibanskog preuzimanja Afganistana daje intervjue na engleskom iz Katara, rekao je da nije imao pojma da razgovara s nekim iz izraelske novinske kuće. Talibani, islamska fundamentalistička skupina, imaju povijest suradnje s Al-Kaidom, koja rutinski prijeti Izraelu i u svojoj propagandi koristi antiizraelsku retoriku.

Kada je Shaheen putem videa razgovarao s novinarom Roi Kaisom na izraelskoj televiziji, ovaj mu je rekao ime svoje mreže, ali nije rekao da se radi o izraelskoj kući.





Intervju s izraelskim medijem Kan brzo se proširio internetom i izazvao čuđenje što je Shaheen pristao razgovarati s Izraelcem. No, nekoliko sati nakon emitiranja, Shaheen je na Twitteru napisao da nije znao s kime razgovara.”Dajem mnogo intervjua s novinarima svaki dan nakon preuzimanja Afganistana i glavnog grada Kabula”, napisao je. “Neki novinari se možda prikrivaju, ali nisam dao intervju bilo kome tko se predstavio kao novinar izraelskih medija.”

Komentari

komentar





You may also like