Talibani stavili u kućni pritvor bivšeg predsjednika Hamida Karzaija

Dvojica najistaknutijih čelnika Afganistana, bivši predsjednik Hamid Karzai i Abdulah Abdulah, koji su vodili Visoko vijeće za nacionalnu pomirbu (HCNR), talibani su smjestili u kućni pritvor, izvijestio je CNN. Prošlog tjedna, predstavnici talibana održali su sastanak s Karzaijem i Abdullahom, što je opisano kao dio nastojanja režima da formira “uključivu” vladu.

Hamid Karzai bio je predsjednik Afganistana prije odbjeglog Ašrafa Ganija. On je odlučio je ostati u Kabulu, a njegovo ime se češće spominje u kontekstu zračne luke u Kabulu koja je dobila po njemu ime i koja je u fokusu svjetske javnosti zbog evakuacije i terorističkih napada.

Abdulah Abdulah dva puta je skoro izabran za predsjednika. Bio je istaknuti čelnik Sjevernog Saveza koji je dugo pružao otpor talibanima.

CNN, uobičajeno dramatično, izvještava da su dvojica ostavljena “na milost” talibanima. Tvrde da su zaplijenila  automobile dvojice vođa, a uklonjeni su timovi zaštitara koju su ih čuvali te im je uzeto oružje. Talibani su pretražili Abdulahov dom. Samo tjedan dana ranije Abdullah je kazao kako se nada da će talibani stvoriti uključivu i raznovrsnu vladu.

Komentari

komentar
You may also like