Talibani tvrde da neće napadati druge zemlje nakon što su zauzeli granice

Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad afganistanskim granicama s Tadžikistanom i Uzbekistanom, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Također, rekao je da su predstavnici talibana obećali da neće napasti susjedne zemlje nakon što su ostvarili ovakvu teritorijalnu dobit, prenosi TASS.

Dodao je kako će Rusija nastaviti održavati zajedničke vježbe sa svojim saveznicima u regiji. Rusija upravlja vojnom bazom u Tadžikistanu, a ova bivša sovjetska republika članica je vojnog bloka pod vodstvom Moskve, što znači da bi Rusija bila dužna zaštititi Tadžikistan u slučaju invazije. Osim Tadžikistana, i Uzbekistan ima bliske veze s Rusijom.

Rusija je ovog mjeseca održala vojne vježbe s Uzbekistanom i Tadžikistanom u blizini afganistanske granice. Ruska vojske je ojačala svoju vojnu prisutnost u Tadžikistanu dopremajući nova oklopna vozila i vatreno oružje.

SSSR je vodio rat s mudžahedinima u Afganistanu od 1979. do 1989. godine, napuštajući ga nakon što je 15.000  vojnika SSSR-a ubijeno, a deseci tisuća su ranjeni. Rat je bio izuzetno dugotrajan i skup za SSSR koji je već bio pred kolapsom. Također, brojne zapadne sile su pomagale mudžahedinima i kroz Afganistan vodile posrednički rat sa SSSR-om.

Talibani, koji su smijenjeni s vlasti 2001., sada kontroliraju mnoge sjeverne afganistanske pokrajine u blizini bivše sovjetske središnje Azije. Tijekom vladavine od 1996. do 2001. grupa nikada nije u potpunosti kontrolirala sjever, ali ovog puta se čini da ga namjerava potpuno zauzeti prije nego što napadnu Kabul.

Komentari

komentar





You may also like