Talibani tvrde da su pronašli milijune dolara i zlatne poluge skrivene u kućama bivših dužnosnika

Prema afganistanskoj Središnjoj banci, koja je sada pod vlašću talibana, oko 12,3 milijuna dolara u obliku gotovine i zlatnih poluga pronađeno je u kućama i uredima bivših visokopozicioniranih  dužnosnika koji su pripadali prethodnom režimu u Afganistanu, prenosi Euronews.

“Pronađeni novac bio je u posjedu čelnika prethodne vlade, poput Amrulaha Saleha, i nekih sigurnosnih agencija koje su držale gotovinu i zlato u svojim uredima”, navodi se u priopćenju Središnje banke.

Ako je ova informacija točna, zasigurno je riječ o novcu iz Washingtona, Berlina i od ostalih zapadnih saveznika koji su pokušavali uvesti demokraciju u Afganistan mecima, a čini se i novcem.

Saleh je bio bivši potpredsjednik Afganistana, a prozvao se predsjednikom nakon što je Ashraf Ghani pobjegao u kolovozu. Talibani su optužili bivši režim za korupciju nakon što su prije mjesec dana preuzeli kontrolu nad zemljom. Od tada hvale vlastiti integritet u pogledu nacionalnih financija, a Središnja banka tvrdi da su sve prenijeli “u nacionalnu blagajnu” u ime “transparentnosti”.

Do ovog otkrića dolazi samo dva dana nakon što su strani donatori obećali 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu jer narodu doslovno prijeti glad. Susjedni Pakistan i Kina već su poslali financijsku pomoć talibanima.

Komentari

komentar





You may also like