Talibani ubili 22 pripadnika snaga sigurnosti, a 50 ih uhitili

Kako se intenziviraju američki pregovori s talibanima (talibani su, do nedavno, u Washingtonu službeno označavani kao teroristička organizacija s kojom nema pregovora i koja mora biti uništena do kraja), jačaju i vojne aktivnosti talibanskog pokreta u toj zemlji, poglavito na njezinom sjeveru. Tako su u noći sa 17. na 18. ožujka, u napadu talibana u sjevernoj regiji Faryab poginula 22 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, a 12 ih je ranjeno. Istodobno se u susjednoj regiji Bagdis oko 100 pripadnika snaga sigurnosti bezuspješno pokušalo izvući iz talibanskog okruženja i pobjeći u susjedni Turkmenistan, a gotovo ih je polovica završila kao plijen tj. taoci talibana. Navodno se snažne borbe nastavljaju i dalje, ali afganistanske snage na terenu ostaju bez hrane i vode.

U vrijeme susreta s iračkim vjerskim vođama i političkom elitom Iraka u Bagdadu, iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako „teroristi mogu stvarati probleme za stanovnike regije, jer su Amerikanci promijenili svoje planove“ i „sada oni prebacuju teroriste u Afganistan, Srednju Aziju i na Kavkaz“.

Podsjećamo: još ne tako davno, objašnjavajući potez američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američke vojske iz Sirije i naznaka povlačenja polovice američkih vojnika iz Afganistana (o razlozima kojih je Geopolitika News sačinila dvije detaljne analize), pojedini Trumpovi ključni savjetnici objašnjavali su taj potez upravo činjenicom da je bliskoistočni terorizam najveći problem tamošnjih država (uključno i Rusije i Kine), a ne SAD-a i da se tamošnje države primarno s njim i moraju boriti, a ne da to umjesto njih već godinama čine Amerikanci.

Naravno kako nije nikakav problem u takvom novom američkom pogledu i pristupu na to pitanje ukoliko se ono i završi na tome. Međutim, američki regionalni  i globalni suparnici u to sumnjaju, strahujući kako će Washington, nakon izvlačenja svojih snaga stimulirati i pomagati terorističke organizacije u toj regiji i time nastojati dodatno iscrpljivati svoje suparnike dugortajnom borbom protiv islamističkih radikala. A njih na tim prostorima ionako ima i više nego dovoljno.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like