Talibani ulaze u Kabul! Predsjednik Ghani pobjegao, kaos na ulicama, …

Evo najnovijeg pregleda stanja u Afganistanu, koje, čini se, dobiva svoj predvidljivi i konačni epilog.

Zapovjedništvo talibanskih snaga naredilo je svojim postrojbama ulazak u glavni afganistanski grad Kabul. To je učinjeno, prema riječima njihovih predstavnika, kako bi se spriječila pljačka i nasilje u područjima koja su napustile policija i sigurnosne snage.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pristao je podnijeti ostavku, objavljuju RIA Novosti, a navodno je zrakoplovom pobjegao u Tadžikistan, odakle će otići u neku treću zemlju. S njim je otišao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdullah Mohib.

Prema riječima sugovornika ruske agencije, Ghani je odluku objasnio činjenicom da su “vojne operacije u Kabulu nemoguće”.

Ranije je objavljeno da su na razgovorima u predsjedničkoj palači predstavnici talibana izjavili kako neće prihvatiti Ganijev ostanak na vlasti. Moguće je da će se ta ovlast od strane talibana, koji već kontroliraju sve regije i granične prijelaze, prenijeti na šef Vrhovnog vijeća za nacionalnu pomirbu Abdullaha Abdullaha ili bivšeg predsjednika zemlje Hamida Karzaija.

Talibani su najavili zauzimanje upravnih središta još dviju afganistanskih regija, Parwana i Nuristana.
Amerikanci su evakuirali osoblje svog veleposlanstva u Kabulu i prebacili ga u tamošnju međunarodnu zračnu luku.

“Osoblje američkog veleposlanstva u Kabulu prevozi se na aerodrom kako bi mogli sigurno obavljati svoj posao”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za televiziju ABC News.

Odlučujući povući trupe iz Afganistana, Sjedinjene Države su znale da su talibani * u najjačoj poziciji u posljednjih 20 godina, rekao je Blinken za CNN. “Od početka smo znali da su talibani * u najjačem položaju”. Ako bi SAD ostale u Afganistanu, moralo bi se javno objasniti “zašto tamo šaljemo nove snage”. Istodobno je kazao kao će talibanima uvesti sankcije ako ne budu poštivali prava Afganistanaca.

Iz Bruxellesa je upravo stigla vijest kako NATO savez  pomaže u održavanju rada zračne luke Kabul kako bi Afganistan ostao u kontaktu s vanjskim svijetom, izjavio je glasnogovornik te organizacije za RIA Novosti.

“NATO stalno procjenjuje razvoj situacije u Afganistanu. Pomažemo u održavanju rada zračne luke Kabul kako bismo održali povezanost Afganistana sa svijetom”, rekao je sugovornik agencije.

Rekli bismo slijedeće: sve skupa premalo i neuvjerljivo, kako od strane Amerikanaca i njihovih visokih državnih dužnosnika tako i NATO saveza u smislu opravdanja stanja koje ostavljaju iza sebe u ovoj napaćenoj srednjoazijskoj zemlji. Kakvu poruku odašilju drugim zemljama i svijetu? Kakvu im to, zapravo, slobodu i demokraciju jamče? Padaju sve maske!
A velika “igra” još ni izdaleka nije gotova! Štoviše! Tek počinje! Prvi dio svakako će biti stotine tisuća, možda i milijuni izbjeglica koji će htjeti napustiti Afganistan. Pod nacionalnost “Afganistanci” sigurno će se vrlo brzo predstavljati i brojni drugi, koji s tom zemljom nemaju nikakve veze ali se žele dokopati boljeg života. A gdje će svi oni drugdje, nego prema Europi! Bravo i za Amerikance, a još više za odlučne državnike EU tipa!

Scene s ulica i prometnica četveromilijunskog Kabula, koje podsjećaju na kaos pri američkom bezglavom povlačenju iz vijetnamskog Sajgona, i dio atmosfere ustrašenih ljudi možete pogledati ovdje.

 

 

Komentari

komentar

You may also like