Talibani uništili IS-ovu bazu nakon ekplozije u Kabulu

Snage talibanske vlade razbile su ćeliju Islamske države na sjeveru Kabula u nedjelju navečer, rekao je glasnogovornik pokreta, nakon što je u eksploziji pored džamije u afganistanskome glavnom gradu poginulo i ranjeno više civila, prenosi Reuters.

Zasad nema potvrde da je talibanska operacija izravno povezana s eksplozijom u nedjelju, za koju se čini da je najteži napad u afganistanskom glavnom gradu od povlačenja američkih snaga potkraj kolovoza.

Ipak, iz lokalni ogranaka Islamske države ISIS-Horasan već su preuzimali odgovornost za terorističke napade na talibanske ciljeve, a i dalje su u sukobu s talibanima.

Talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid rekao je da je posebna talibanska postrojba izvela operaciju protiv elemenata ISIS-a u kabulskom 17. okrugu, na sjeveru grada u nedjelju navečer. “ISIS-ova baza potpuno je razorena i svi njezini članovi unutra su ubijeni u našem odlučnom i uspješnom napadu”, objavio je putem Twittera danas ujutro.

Lokalni mediji ranije su izvijestili o teškim sukobima u tom području, a lokalni stanovnici koji su kontaktirani potvrdili su da su tijekom noći čuli eksplozije i pucnjavu.

Talibani tvrde da imaju gotovo potpunu kontrolu u zemlji. Međutim nasilje u nedjelju, i niz manjih incidenata proteklih dana u područjima kao što su Nangarhar na granici s Pakistanom i Parvan sjeverno od Kabula, pokazuju da sukobi nisu stali. Također, iako je otpor iz doline Panjšir miran, a talibani su preuzeli kontrolu nad strateškim položajima u dolini, i dalje postoje male frakcije koje drže teško dostupna planinska područja. S obzirom da lokalno stanovništvo tamo nije naklonjeno talibanima, moguć je povratak otpora čim se talibani povuku iz doline. Nešto slično se događalo više puta s napadima SSSR-a na dolinu Panjšir.





Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u gradu Džalalabadu na istoku zemlje, kao i za samoubilački napad u kojemu je ubijeno 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila okupljenih pored ulaza u kabulsku zračnu.

Komentari

komentar





You may also like