Talibani upozoravaju SAD da ne ulaze dronovima u zračni prostor Afganistana

Privremena talibanska vlada Afganistana upozorila je danas SAD da počnu poštivati afganistanski zračni prostor, piše AA.

U priopćenju objavljenom iz Kabula, glasnogovornik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid rekao je da su napadi američkih bespilotnih letjelica unutar Afganistana kršenje njihove nacionalne sigurnosti. “Nedavno smo vidjeli kako Sjedinjene Države krše sva međunarodna prava, zakone i svoje obveze prema Islamskom emiratu dogovorenih u Dohi. Granice zračnog prostora Afganistana probijaju američke bespilotne letjelice”, rekao je Mudžahid, pozivajući Washington da prekine s tim kršenjima. “Države su, prema međunarodnim zakonima, jedini vlasnici svog teritorijalnog i zračnog suvereniteta. Stoga je Islamski Emirat, kao jedini pravni suvereni subjekt Afganistana, čuvar afganistanskog kopnenog i zračnog prostora”, objasnio je talibanski glasnogovornik. “Pozivamo sve zemlje, posebno SAD, da se prema Afganistanu odnose u svjetlu međunarodnih prava, zakona i obaveza, uzimajući u obzir međusobno poštivanje, kako bi se spriječili bilo kakve negativne posljedice”, dodao je Mudžahid.

Prošlog mjeseca talibani su zauzeli Kabul i najavili privremenu vladu u rujnu nakon što su američke trupe napustile zemlju krajem kolovoza. Pred sam kraj povlačenja, američka vojska gađala je vozilo humanitarnog radnika Zamari Ahmadija u napadu bespilotnom letjelicom u njegovoj kući u Kabulu. Osumnjičen je da ima veze s IS Horasan frakcijom.

Više od dva tjedna poslije, Washington je priznao da je u tom napadu zabunom ubijeno 10 civila, uključujući humanitarnog radnika i sedmero djece. “Sada procjenjujemo da je malo vjerojatno da su poginuli bili povezani s ISIS-K-om ili su bili izravna prijetnja američkim snagama”, rekao je načelnik Središnjeg zapovjedništva general Frank McKenzie, koji je ranije tvrdio da je Ahmadi imao veze s ISIS-K. McKenzie je izrazio “duboku sućut” obiteljima žrtava. Međutim, rodbina 10 osoba poginulih u napadu bespilotnom letjelicom odbacila je američku “sućut i ispriku”, nazvavši to ratnim zločinom i zahtijevajući pravdu prema međunarodnim sudovima.

Komentari

komentar





You may also like