Talibani uzeli Amerikancima “igračke”: 2000 oklopnih vozila, 40 letjelica i puške

“Pružili smo našim afganistanskim partnerima sve alate, dopustite da naglasim: svu opremu i obuku bilo koje moderne vojske”, rekao je prošlog mjeseca američki predsjednik Joe Biden braneći svoju odluku o povlačenju američkih snaga i prepuštanju borbe afganistanskoj vojsci, prenosi FT.

Prije otprilike mjesec dana, afganistansko ministarstvo obrane objavilo je na društvenim mrežama fotografije sedam potpuno novih helikoptera koji su stigli u Kabul kao poklon SAD-a.

Sada dio te iste “opreme” pripada talibanima. “Sve što nije uništeno sada je u rukama talibana”, rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik za Reuters.

Reportaže više medija pokazuju talibane kako slave vozeći se ulicama u američkim Humvee vozilima i poziraju s američkim puškama.

Od 2003. godine Pentagon je afganistanskim snagama poslao najmanje 600 tisuća komada oružja, uključujući jurišne puške M16, 162 000 komada komunikacijske opreme i 16 000 naočala za noćno osmatranje. Talibani na društvenim mrežama poziraju zabavljeni s tim skupim alatima.

Između 2003. i 2016. godine, SAD je opskrbio afganistanske snage s 208 letjelica, prema navodima Pentagona. To uključuje helikoptere Blackhawk, izviđačke jurišne helikoptere i vojne bespilotne letjelice ScanEagle te lake jurišne zrakoplove i vojne transportne zrakoplove, prenosi ABC.





Talibani su preuzeli oko 2000 oklopnih vozila i oko 40 letjelica, prema obavještajnoj procjeni. Uzeli su i dio dronova. Američki dužnosnici kažu da, iako su zabrinuti zbog toga što talibani imaju pristup njihovim letjelicama, ti zrakoplovi i helikopteri zahtijevaju često i specifično održavanje, a mnogi su komplicirani za upravljanje bez opsežne obuke, prenosi Reuters.

Jedan suvremeniji vojni Humvee košta oko 1.4 milijuna kuna. Prošle godine je predsjednik Gani rekao da 90% Afganistanaca živi s manje od 2$ (oko 13 kn) dnevno.

Komentari

komentar





You may also like