Talibani zabranili stranim islamistima pristup u svoje redove

Nakon što je jučer afganistanska vojska priopćila kako se u južnoj regiji Kandahar strani borci, uključno i pripadnici Al-Qaide i pakistanski i čečenski islamisti bore zajedno s talibanima protiv vladinih snaga, danas je stigla reakcija iz talibanskog pokreta.

Prema navodima afganistanskog medija Ariana News, vodstvo talibana naložilo je da se u njihove postrojbe više ne uključuju islamistički militanti iz inozemstva i da im se ne pruža utočište. Talibani koji prekrše naredbu bit će “otpušteni” a takve postrojbe raspuštene.

“Svim vlastima i mudžahedinima naloženo je da nitko ne smije primiti strane skupine u svoje redove niti im dati azil. Ako netko poduzme takvu radnju… oni (mudžahedini) bit će smjesta otpušteni, navodi se u priopćenju. “Njihove skupine bit će raspuštene i prebačene u vojno povjerenstvo na daljnje kažnjavanje.”

Ovi su događaji uslijedili nakon što su, nakon mjesec dana prekida, u glavnom katarskom gradu Dohi nastavljeni mirovni pregovori između predstavnika vlade u Kabulu i radikalnog talibanskog pokreta početi u rujnu prošle godine.

Noć prije, glasnogovornik talibana iz Dohe Mohammad Naim na svom je tvitu izjavio kako je na sastanku „istaknuta potreba za nastavkom dijaloga“ i da je stranama naloženo „da sastave dnevni red za nastavak sastanaka“.

 





 

Komentari

komentar





You may also like