Talibani zabranili taksistima puštanje glazbe i vožnju žena bez hidžaba

Talibanska vjerska policija u Afganistanu naložila je svim taksistima u Afganistanu da ne puštaju glazbu u automobila te da ne prevoze žene bez hidžaba i bez muške pratnje ako je putovanje duže od 72 kilometra, prenosi dpa.

Uputa se nalazi na savjetodavnom pamfletu koji su distribuirali talibani. Glasnogovornik Ministarstva promicanja vrlina i prevencije poroka Muhamed Sadik Akif potvrdio je autentičnost tih uputa danas.

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra ako s njima nije muškarac. Od vozača se također traži da uzmu pauze za molitvu, a savjetuju ih i da puste bradu.

Sveučilišni profesor Harun Rahimi kritizirao je talibansku direktivu, poručivši da će taksisti biti u poziciji da nadziru ženska tijela i njihovo kretanje, što će stvoriti prilike za uznemiravanje i učiniti javne prostore nesigurnima za žene. “Muslimanke su znanstvenice, na važnim su mjestima u raznim industrijama te su političke liderice širom svijeta”, napisao je Rahimi na Twiteru. On i drugi djelatnici Američkog sveučilišta u Afganistanu evakuirani su iz zemlje ranije ove godine.

Od preuzimanja kontrole nad Afganistanom talibani su značajno smanjili ženska prava. U brojnim slučajevima žene se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, a većina ženskih srednjih škola je zatvoreno. Prosvjedi ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni. Prošloga tjedna vlasti su počele uklanjati slike žena na oglasima u prijestolnici Kabulu. Talibansko ministarstvo poroka i vrlina postojalo je i u 90-ima, kada su talibani prvi puta vladali zemljom te je notorni simbol arbitrarnih kršenja ljudskih javnim premlaćivanjem ili zatvaranjem.

Komentari

komentar
You may also like