Talibani zauzeli bitan grad Šebergan i pustili zatvorenike

Talibani su zauzeli drugi grad koji je administrativni centar jedne od 34 pokrajine (županije) Afganistana. Riječ je o gradu na sjeveru Afganistana koji se zove Šebergan, a sjedište je pokrajine Jawzjan.

To je drugi regionalni centar kojeg su zauzeli talibani. Prvi takav centar, grad Zaranj, zauzeli su jučer, a riječ je o gradu blizu granice s Iranom i bitnoj točki na prometnoj trasi koja povezuje Aziju.

Šebergan je pao nakon 10 dana, danas ujutro. Riječ je o gradu od 175 tisuća stanovnika koji je bio pod opsadom. Posljednji i najjači napad talibana je započeo u 4 sata ujutro, a danas do 13h je grad pao. Snage vlade u Kabulu povukle su se u zračnu luku van grada jer je to jedino područje koji talibani nekontroliraju, prenosi AP. Talibani slobodno patroliraju ulicama, a danas se mogu čuti rijetke i sporadične pucnjave. S talibanima slobodno po gradu šeću i zatvorenici koje su talibani oslobodili.

Pokrajina u kojem je Šebergan je uporište maršala Abdula Rašida Dostoma, moćnog vođe uzbekistanske milicije za kojeg se pretpostavlja da je ipak u Kabulu, a navodno je tamo ostalo nakon operacije.

“Zbog stalne propagande talibana afganistanske sigurnosne snage gube moral”, rekao je AFP visoki dužnosnik regije Nimroz koja je pala u ruke talibana. “Čak i prije napada talibana … brojni pripadnici afganistanskih snaga predali su oružje, skinuli uniforme, napustili svoje postrojbe i pobjegli”, dodao je.

“Zasad nema vojnog plana za preuzimanje grada natrag, ali smo u kontaktu s Kabulom. Zatražili smo pojačanje, nešto pojačanja smo dobili, ali to nije bilo dovoljno i grad je pao”- kazao je lokalni policijski zapovjednik za The Guardian.





Komentari

komentar

You may also like