Talibani zauzeli vojnu bazu u Afganistanu

Talibani su sinoć napali i zauzeli vojnu bazu u jogozapadnom dijelu Afganistana u pokrajni Ghazni, piše VOA. Dok Talibani govore da je riječ o ključnoj bazi, afganistanski ministar obrane Mohammad Yasin Zia potvrdio je informaciju, ali rekao je kako je baza malena i nije davao više detalja.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid kazao je kako su zarobili 25 vojnika i ubili “nekoliko” pri zauzimanju te uzeli lako i teško naoružanje. 

Ovaj napad nije izoliran, već je dio sustavnog napada zadnjih nekoliko dana uoči datuma 1.5. koji je originalno trebao biti datum kada NATO trupe napuštaju ovu nestabilnu regiju po dogovoru potpisanom početku 2020. Talibani, ljutiti jer datum nije ispoštovan, odlučili su se na ofenzivu. Osim ovog napada, napadnuta je i američka avionska baza Kandahar, ali oštećena je “minimalo” prema izvorima iz američke vojske. U provinciji Logar, također jučer, dogodio se napad bombaša samoubojice u kojoj su žrtve uglavnom civili.

Analitičari tvrde da bi se napadi na NATO infrastrukturu mogli intenzivirati narednih mjeseci zbog neispoštovanog prvotnog datuma, zbog sve manjeg broja NATO trupa i oružane snage, ali i zbog osjećaja pobje koji bi Talibani mogli imati, a koji bi ih mogao potaknuti na još hrabrije poteze.

Komentari

komentar
You may also like