Talibani zauzimaju sve više regija u Afganistanu

Talibani su zauzeli 27 općina u Afganistanu i taj broj “rapidno raste”, izvještava Deutsche Welle.

Talibani su intenzivirali napade u vrijeme dok se NATO snage povlače kako bi napustili zemlju do 11.9. Okršaji između snaga odanih afganistanskoj vladi  i Talibana sve su krvaviji, a Talibani su sve hrabriji u napadima na snage obučavane i financirane od strane SAD-a.

Pripadnici talibanskog pokreta (koji je blizak Al-Qaedi) počeli su s napadima na zgrade uprave, policijske i vojne stranice, a polako zauzimaju i gradove koji su centri općina. Više puta se dogodilo da su Talibani zauzeli grad i zgrade vlade, a nakon toga se povukli. Valja spomenuti da Talibani trenutno drže 27 općina od njih 387, ali taj broj naglo raste.

Žrtava je sve više s obje strane, a stradaju i civili.

U srijedu su Talibani ubili 20 pripadnika specijalnih postrojbi afganistanske vlade nakon što su komandosi pokušali vratiti natrag kontrolu nad općinom Dawlat Abad

Mnogo lokalnih stanovnika ostaje bez domova i prisiljeno je bježati.





SAD potiče prekid vatre i pregovore aktera unutar Afganistana, ali Talibani već neko vrijeme ne žele pregovarati.

Povlačenje NATO trupa “podiglo je moral Talibana”- tvrdi analitičar regije Attiqullah Amarkhail. “Vođe Talibana znaju da mogu pobijediti vladu u Kabulu”- kazao je isti stručnjak za DW.

Snage sigurnosti Afganistana su oslabljene jer nemaju pomoć iz zraka od strane NATO snaga. Osim toga, te snage su “financijski i vojno ovisne o SAD-u”- tvrdi drugi analitičar, Mohammad Shafiq Hamdam.





Nisu Talibani jedina militantna skupina koja je prijetnja vladi u Kabulu. I pripadnici Islamske države (IS) jačaju na ovom području.

Svi analitičari se slažu da Afganistan ne čeka razdoblje mira, ali i da su snage sigurnosti Afganistana potkapacitirane bez pomoći NATO-a.

Komentari

komentar

You may also like