Talibani žele suradnju s Njemačkom, a isto želi i Berlin

Jučer je glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mudžahid u intervjuu za njemački medij Welt am Sonntag izjavio kako talibani namjeravaju uspostaviti diplomatske odnose s Njemačkom  na brojnim područjima: zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, humanitarnim i financijskim pitanjima. 

Čini se kako Berlin protiv toga nema baš ništa, barem ukoliko je suditi prema riječima kancelarke na odlasku Angele Merkeli njenog mogućeg nasljednika, aktualnog predsjednika CDU-a Armina Lascheta.

Njih su dvoje jučer izjavili kako suradnju s talibanskim pokretom smatraju neizbježnom. Kancelarka Merkel je medijima u Hagenu kazala kako se „sada, u Afganistanu, s njima razgovara” i da bi „voljela da ljudi koji su radili u njemačkim organizacijama i koji se osjećaju nezaštićenima i dalje mogu napustiti zemlju”. Pregovori u nužni, smatra kancelarka, kako bi se dobrotvornim i humanitarnim organizacijama pružila mogućnost za pružanje pomoći onima kojima je potrebna.

Sličnog je mišljenja i Armin Laschet, koji je dodao kako međunarodna zajednica istodobno mora formulirati uvjete pod kojima bi suradnja mogla postati moguća”.

Njemačka je vlada, posredstvom svog predstavnika za Afganistan Markusa Potzela, posljednjih tjedana u Kataru vodila pregovore s talibanskim predstavnicima oku uvjeta evakuacije, a Njemačka je, osim toga, donirala 650 milijuna eura za žurnu pomoć afganistanskim izbjeglicama.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like