Talibanska delegacija na dogovorima u Kini

U kineskom gradu Tianjin susreli su se kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi s devet predstavnika talibana, uključujući i jednog od osnivača pokreta, Mullah Abdul Ghani Baradarja, prenosi Al Jazeera.

Kina održava sve češću komunikaciju s talibanima koji u susjednom Afganistanu postaju sve ozbiljnija prijetnja proameričkoj vladi u Kabulu. U sklopu ovog sastanka kineska je strana iskazala gotovo neskrivenu naklonosti talibanskoj strani. “Talibani su ključna vojna i politička snaga u Afganistanu i očekujemo da će odigrati važnu ulogu u procesu pomirenja i obnove države”,- kazao ja Wang, a prenosi AP.

Kina je na sastanku obećala kako se neće miješati u unutarnje sukobe u Afganistanu, ali da će pomoći obnovi. Naime, Kina već sada ulaže sve više u afganistanske tranzitne rute, ali i nalazišta minerala, metala i nafte. Afganistan vidi kao bitno područje za širenja utjecaja na ostale centralnoazijske države, ali i kao bitnu rutu u kineskom državnom projektu “Pojasi i put” (BRI) koji bi trebao jače povezati Kinu s Azijom, Europom i Afrikom. Osim toga, kineski utjecaj u Afganistanu jače bi povezao Kinu sa savezničkim Pakistanom u protuteži sve jačoj Indiji.

Drugim, riječima Kina talibanima nudi infrastrukturu i novac. No, što traži zauzvrat? Osim tranzita i djela prirodnih bogatstva, Kina od talibana traži da osiguraju granicu s regijom Xinjiang. Riječ je o planinskoj granici dugačkoj 70 km visoko u planini i bez cestovnih prijelaza. Ipak, Peking je u strahu da će granica postati bitna za osnaživanje “vjerskog radikalizma”. Od talibana traže da osude ono za što Kina tvrdi da je teroristički “Pokret islamskog istočnog Turkestana”. Kina taj pokret optužuje za ujgurski separatizam. Ne želi da “separatisti” bježe preko granice u Afganistan ili da im dolazi pomoć iz Afganistana.

“Delegacija je uvjerila Kinu da neće dopustiti da itko koristi afganistanski teritorija protiv Kine”,- kazao je nakon sastanka talibanski glasnogovornik.

Kineski ministar Wang Yi je kazao kako američko povlačenje “otkriva pogreške američke politike, ali i otvara mogućnosti za razvoj i stabilizaciju države”. Iako Peking pregovara i s vladom u Kabulu, sve je jasnije za koju struju misle da će donijeti takav “razvoj”.





 

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like