Talibanska delegacija stigla u Tursku na razgovore

Izaslanstvo visokih talibanskih dužnosnika doputovalo je u glavni grad Turske na razgovore dok nova afganistanska vlada nastavlja diplomatski napor da dobije međunarodnu podršku i priznanje, prenosi Al Jazeera.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Qahar Balkhi napisao je preko Twittera u četvrtak da će se ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi i drugi ministri sastati s “visokim turskim dužnosnicima” kako bi razgovarali o “pitanjima od zajedničkog interesa”, uključujući humanitarnu pomoć, migracije, zračni promet i trgovinu.

Balkhi je rekao da je poziv za sastanak uputio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Početkom tjedna talibani su pregovarali i u Kataru, gdje se grupa obraćala američkim i europskim dužnosnicima kako bi prekinuli izolaciju zemlje, uključujući ublažavanje financijskih ograničenja za koja kažu da paraliziraju državu. Turska, članica NATO-a, je među rijetkim državama koja je zadržala svoje veleposlanstvo u Afganistanu nakon što su se zapadne zemlje povukle nakon preuzimanja talibana. Istodobno, Ankara je priopćila kako će u potpunosti surađivati ​​s talibanima samo ako formiraju sveobuhvatniju upravu. Turska surađuje s Katarom oko upravljanja zračnom lukom u Kabulu i njenom otvaranju za međunarodna putovanja.

Komentari

komentar





You may also like