Talibanska delegacija u Moskvi: Rusi nam nisu plaćali za borbu protiv Amerikanaca

Talibanski pregovarački tim stigao je u Moskvu 28. siječnja (naslovna foto). Tamo se u večernjim satima održao sastanak zamjenika šefa političkog ureda i pregovaračke skupine talibanskog pokreta Sher Mohammada Abbasa Stanekzaija i specijalnog izaslanika ruskog predsjednika za Afganistan Zamira Kabulova, objavljuju danas ruski mediji, a isto je objavio i jedan od talibanskih predstavnika, Mohammad Naeem,  na svom twitu, uz fotografiju njihove delegacije.

 
Danas se Stanekzai sastaje i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Teme razgovora su trenutačno stanje u unutar-afganistanskim pregovorima, kao i pitanja vezana uz potpunu provedbu sporazuma između talibana i Sjedinjenih Država, zaključenog u Dohi (Katar), u veljači prošle godine.

“Rusija je obećala potporu obnovi mira u Afganistanu. Stranke su razmijenile stavove i prijedloge o ovom pitanju”, kaže se u priopćenju.

“Preostala su samo tri mjeseca prije roka za povlačenje američkih i drugih stranih snaga iz Afganistana. Većina je povučena, ostalo je samo nekoliko tisuća. Nadamo se da će napustiti Afganistan do kraja travnja”, izjavio je Stanekzai u Moskvi. Talibani očekuju da će Sjedinjene Države pod vodstvom Joea Bidena nastaviti poštivati ​​spomenuti mirovni sporazum.

Danas je Sher Mohammad Abbas Stanekzai također izjavio kako talibani nisu dobili novac od ruske strane za likvidaciju američkih vojnika, aludirajući na pojave takvih informacija u američkim medijima prošle godine (The New York Times, lipanj 2020. op. GN.).

“Ovo je apsolutno pogrešno. To u potpunosti odbijamo”, izjavio je Stanekzai, dodavši, kako se talibani „bore protiv napadača bez ikakve nagrade za to”.

Prema njegovim riječima, američka vojska okupirala je Afganistan, a talibani se s njima bore od 2001. godine bez potrebe za bilo čijim novcem iz inozemstva.
Podsjećamo kako su sporni navodi nedugo nakon objave u NYT bili provjereni u nadležnim američkim vojnim i obavještajnim službama i institucijama i da su bili opovrgnuti. Pentagon je u više navrata negirao njihovu točnost, kao i sam Donald Trump. Međutim, odmah po preuzimanju dužnosti, američki predsjednik Joe Biden naložio je novu provjeru tih navoda. Moskva je, sa svoje strane, iste odmah oštro demantirala kao namjerno plasirane laži (rusko MVP).

Podsjećamo i da je talibanska delegacija prije nekoliko dana bila u službenom posjetu Iranu, gdje je u Teheranu razgovarala i s iranskim ministrom vanjskih poslova, o čemu više možete doznati u našem komentaru na poveznici ispod teksta.

Talibani u Iranu! Tko je kriv za ovu sunitsko-šijitsku suradnju?

Komentari

komentar

You may also like