Talibanski čelnici pristižu u Kabul dogovoriti “inkluzivnu” vlast

Suosnivač talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar doputovao je u subotu u Kabul na dogovore o uspostavi nove “inkluzivne” vlade u Afganistanu, rekao je visoki dužnosnik za AFP.

Također, i ostali talibanski čelnici viđeni u glavnom gradu posljednjih dana uključuju Khalila Haqqanija, jednog od najtraženijih “terorista” od strane SAD-a za čije informacije su ranije ponudili 5 milijuna dolara. Na protalibanskim profilima na društvenim mreža prikazano je kako se Haqqani sastaje s Gulbuddinom Hekmatyarom, bivšim suparnikom tijekom brutalnog građanskog rata početkom 1990 -ih.

Visoki talibanski dužnosnik rekao je za AFP da će se Baradar sastati s “vođama džihada i političarima radi postavljanja inkluzivne vlade”. Baradar je u Afganistan stigao prošlog utorka iz Katara, a prvo je posjetio Kandahar, izvorište talibana.

Nekoliko sati nakon njegova povratka, grupa je najavila da će ovog puta tip vladanja biti “drugačiji”. Talibani su rekli da žele da ova postava njihove vlade bude “uključiva”, ali nisu dali više detalja o tome koga točno će uključivati takva vlada, prenosi France 24.

Uhićen 2010. u Pakistanu, Baradar je bio u zatvoru sve dok ga nisu oslobodili 2018. pod pritiskom SAD-a i preselili u Katar. Imenovan je za šefa ureda talibana u Dohi, gdje je sudjelovao u potpisivanju sporazuma koji je doveo do dogovora da se američke snage povuku i okončaju svoju 20-godišnju invaziju. Spona Washingtona i Baradara ipak sugerira da Amerika nije potpuno izvan utjecaja na novo-staru postavu talibana.

U petak je Khalil Haqqani viđen kako predvodi molitve u džamiji u Kabulu. Još jedan ključni vođa takozvane mreže Haqqani, Anas Haqqan također je u Kabulu.





Komentari

komentar

You may also like