talibani afganistan

Talibanski dužnosnici moraju otpustiti sinove i rođake kojima su dali poslove u vladi i upravi

Vođa talibana naredio je afganistanskim dužnosnicima da otpuste rođake koje su angažirali na položajima u državnoj upravi i poduzećima. Dekret kojeg je potpisao vrhovni vjerski vođa Hibatullah Akhundzade kaže da dužnosnici trebaju otpustiti i zamijeniti imenovane sinove ili druge članove obitelji i suzdržati se od zapošljavanja rođaka u budućnosti, prenosi BBC. 

Talibani su otpustili veći dio višeg osoblja u vladi i upravi kada su preuzeli vlast 2021., a dio dužnosnika iz prethodne proameričke vlade je i pobjegao. Talibani su tvrdili da su zaposlenici koje su zatekli neiskusni i angažirani na temelju veza. Afghan Islamic Press, sa sjedištem u pakistanskom gradu Peshawaru, izvijestio je da je dekret uslijedio nakon optužbi da je nekoliko visokih talibanskih dužnosnika imenovalo svoje sinove na uloge u vladi. Fotografija dekreta objavljena je u subotu na Twitteru afganistanskog Ureda za upravne poslove.

Afganistanska ekonomska i humanitarna kriza se produbljuje otkako su talibani ušli u Kabul i ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom. Strane zapadne, pretežito američke, vojne snage bile su u zemlji dva desetljeća, boreći se u ratu koji je ubio desetke tisuća i raselio milijune. Otada su sankcije nametnute članovima talibanske vlade, imovina središnje banke Afganistana u inozemstvu je zamrznuta i većina inozemnog financiranja je obustavljena.

Da kriza bude tužnija, procjenjuje se da se Afganistan nalazi na prirodnim resursima kao što su prirodni plin, bakar i rijetki minerali u vrijednosti većoj od bilijun (1000 milijardi) dolara, ali te rezerve ostaju neiskorištene zbog desetljeća nemira u zemlji. Postupanje talibanske vlade prema ženama razbjesnilo je međunarodnu zajednicu i povećalo njezinu izolaciju dok joj gospodarstvo propada. Trenutno je djevojkama i ženama zabranjen pristup srednjim školama i sveučilištima u većini Afganistana. Diplomatske odnose s talibanskom vladom samo donekle održavaju Saudijska Arabija, Katara, UAE, Iran i Pakistan.

Komentari

komentar





You may also like