Talibanski glasnogovornik o pakistanskim talibanima: „morat će nas slušati“

Predstavnik talibanskog pokreta Zabihullah Mudžahid izjavio je kako afganistanski talibani nemaju nikakve veze s pakistanskim talibanima „Tehreek-e-taliban“ (TTP), s kojima bi se trebale pozabaviti pakistanske vlasti.

Mudžahid je to kazao u intervjuu pakistanskoj televiziji Geo TV.

Na upit novinara hoće li talibani razgovarati s TTP-om kako se ne bi sukobili s Pakistanom, Mudžahid je kazao: “Buduća vlada će imati glavnu riječ o ovome. Međutim, naš načelni stav je da nikome nećemo dozvoliti korištenje našeg tla za uništavanje mira u tuđoj zemlji.”

Rekao je da će, ako TTP smatra afganistanske talibane svojim vođama, “morati slušati njih, sviđalo se to njima ili ne“.

Na pitanje koliko brzo ljudi mogu očekivati ​​formiranje vlade u Afganistanu, talibanski glasnogovornik je rekao da su u ovom trenutku u tijeku veliki napori, ali da neke manje prepreke uzrokuju kašnjenje.

“Prije svega, ulazak u Kabul odjednom i preuzimanje ovakvog upravljanja bilo je neočekivano. Želimo voditi široke razgovore u vezi s formiranjem vlade kako bi se mogla formirati jaka vlada”, rekao je.





Mudžahid je također ukazao na želju talibana za “okončanjem rata”, te “stvaranje takvog sistema … koji predstavlja želje ljudi”.

Podsjećamo: talibani su zauzeli glavni grad Kabul 25. kolovoza i od tada traju napori za formiranje zajedničke vlade s predstavnicima svih zainteresiranih snaga u zemlji. Međutim, stvarnu vlast i prije njezinog formiranja imaju talibani koji su jedini vojni pobjednici pa je jasno kako će ubuduće oni biti ti koji će odlučivati odnosno voditi glavnu riječ.

Komentari

komentar





You may also like