Talibansko ministarstvo vrlina traži od TV mreža da ne prikazuju žene u serijama

Talibansko Ministarstvo za promicanje vrlina i sprječavanje poroka pozvalo je afganistanske televizije da više ne prikazuju serije u kojima sudjeluju žene, u okviru novih “vjerskih smjernica” objavljenih jučer.

“Televizije trebaju izbjegavati prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene”, ističe se u dokumentu ministarstva upućenog medijima, prenosi AFP.

Ujedno se traži da novinarke nose “islamski veo” na televiziji, ne navodeći je li riječ o rupcu koji žene inače nose na afganistanskim televizijama, ili o velu koji prekriva veći dio lica.

“Ovo nisu propisi, već vjerske smjernice”, dodao je glasnogovornik ministarstva Hakif Mohadžir. Afganistanski televizijama je usto upućen poziv da se klone programa koji se “kose s islamskim i s afganistanskim vrijednostima” kao i onih u kojima se vrijeđa religija ili “prikazuju prorok i njegovi prijatelji”.

Ovo je prvi put da ministarstvo pokušava uvesti pravila na afganistanskoj televiziji otkad su talibani sredinom kolovoza preuzeli vlast.

Komentari

komentar
You may also like