Tanker kod Omana pogođen dronom kamikazom

Naftni tanker povezan s izraelskim milijarderom napadnut je dronom koji je nosio eksploziv u blizini obale Omana, prenosi AP. Napad se dogodio sinoć.

Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva, britanska vojna organizacija u regiji koja nadzire brodski promet, priopćila je za AP: “Svjesni smo incidenta i trenutno se istražuje”. Izvor je rekao da je napadnut naftni tanker “Pacific Zircon” pod zastavom Liberije. Tim tankerom upravlja Eastern Pacific Shipping sa sjedištem u Singapuru, a ta je tvrtka u vlasništvu izraelskog milijardera Idana Ofera.

U priopćenju, Eastern Pacific Shipping je rekao da je Pacific Zircon, koji je prevozio plinsko ulje, “pogođen projektilom” nekih 150 milja (240 kilometara) od obale Omana. “U komunikaciji smo s kapetanom i nema izvješća o ozlijeđenima ili onečišćenju mora. Sva posada je na broju i na sigurnom”, objavila je tvrtka i dodala: “Postoji manja šteta na trupu plovila, ali nema prolijevanja tereta ili prodora vode”.

Ured izraelskog premijera i njegovo ministarstvo obrane odbili su komentirati. Iako nitko odmah nije preuzeo odgovornost za napad, sumnja je odmah pala na Iran. Teheran i Izrael sudjeluju u višegodišnjem ratu u sjeni na širem području Bliskog istoka. Ako je riječ o napadu iz Irana, to nije prvi sličan napad bespilotnim letjelicama na brodove povezane s Izraelom koji putuju po regiji.

Sjedinjene Države također su okrivile Iran za niz napada koji su se dogodili u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata 2019. Također, sumnja se da je 2021. iranska bespilotna letjelica pogodila naftni tanker Mercer Street povezan s Izraelom u blizini Omana, ubivši pri tome dvoje ljudi na brodu.

Komentari

komentar





You may also like