Teheran: američki napad dobio bi žestok odgovor

Američki napad na Iran dobio bi žestok odgovor, rekao je glasnogovornik iranske vlade u utorak, nakon medijskih napisa da je američki predsjednik Donald Trump prošloga tjedna razmatrao napad na glavni iranski nuklearni pogon.

„Bilo kakvo djelovanje protiv iranske nacije sigurno bi dobilo nemilosrdan odgovor“, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

Agencija Reuters u ponedjeljak je prenijela tvrdnje anonimnog američkog dužnosnika da se Trump dva mjeseca prije odlaska iz Bijele kuće na sastanku s glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost u Ovalnom uredu raspitivao o opcijama napada na Iran, potencijalno na pogon Natanz.

Savjetnici su bili protiv zbog mogućnosti širenja sukoba.

Među njima je bio i državni tajnik Mike Pompeo koji će u srijedu posjetiti Izrael, državu koja dugo razmatra vojnu akciju protiv neprijateljskog Irana.




„Da sam Iranac, ne bih bio miran“ nakon ovog izvještaja, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

„Veoma je važno da Iranci znaju da će, ako doista krenu prema obogaćivanju uranija za nuklearno naoružanje, postati podložni napadu vojne moći SAD-a, a možda i drugih zemalja“, dodao je Steinitz za izraelski vojni radio.

Iran odbacuje da je svrha njegovog nuklearnog programa vojna, a Rabiei je optužio Izrael za „psihološko ratovanje“ protiv njegove države.





„Osobno ne smatram vjerojatnim da bi SAD htio uzrokovati nesigurnost u svijetu i regiji“, zaključio je glasnogovornik.

Komentari

komentar

You may also like