Teheran: Iran će odgovoriti na Trumpovo neprijateljstvo proširenjem raketnog programa

Iranski raketni program bit će nastavljen i proširen, izjavilo je u četvrtak, 19. listopada, zapovjedništvo iranskog Korpusa straže islamske revolucije, objavio je Reuters.

„Program (razvoja) iranskih balističkih raketa bit će proširen i nastavit će se većom brzinom, kao odgovor na neprijateljski pristup Trumpa u odnosu na Korpus straže islamske revolucije“, objavljeno je u zapovjedništvu te iranske vojne organizacije.

Podsjećamo kako je 23. rujna uspješno testirana iranska balistička raketa Khorramshahr srednjeg dometa (do 2000 kilometara), koja može nositi nekoliko bojevih glava (tehnologija Multiple Independently-Targetable Reentry Vehicle, MIRV).

Napetosti između Washingtona i Teherana pojačane su odmah nakon dolaska Donalda Trumpa na čelni položaj u Bijeloj kući. Kulminacija rastuće krize odnosa bila je 13. listopada, nakon Trumpove objave svog stava o Sporazumu o iranskom nuklearnom programu, preciznije, o (ne)ispunjavanju iranskih obveza iz plana djelovanja koje iz njega proizlaze. Američki čelnik ranije je izjavio kako kako Teheran narušava duh potpisanog sporazuma ali da za sada Sjedinjene Države iz njega ipak ne izlaze. Naime, po tom pitanju Washington je izoliran unutar međunarodne zajednice (uz iznimku Izraela i Saudijske Arabije). Bijela kuća „lopticu“ je prebacila na Kongres, kojem se preporučuje ugraditi izmjene, ili kako se to službeno navodi –  „poboljšanja“ u tekst Sporazuma s Iranom, potpisanog u ljeto 2015.godine, u vrijeme Obamine administracije. To „poboljšanje“ za Bijelu kuću značilo bi produžetak važenja niza ograničenja vezanih uz iranski nuklearni program na rok nakon 2025.g. koliko on sada iznosi. Ukoliko do toga ne dođe, Trump je najavio kako će vjerojatno donjeti odluku o brzom izlasku SAD-a iz tog međunarodnog  Sporazuma.

Osim toga, američki vođa pozvao je Kongres na jačanje sankcija protiv „iranskog režima“, Iran je nazvao „vodećim svjetskim sponzorom državnog terorizma“, a „iransku diktaturu“ optužio za agresivno ponašanje. Pritom je najavio i jačanje sankcija protiv Korpusa straže islamske revolucije, a spominjao je i njegovo proglašenje terorističkom organizacijom. Nakon te izjave iz Teherana je stiglo priopćenje, kako će u tom slučaju Korpus straže islamske revolucije i američke vojne snage u Perzijskom zaljevu smatrati terorističkim  i prema njima se odnositi na isti način kao i prema „Islamskoj državi“. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like