Teheran Londonu: vratite nam dug za plaćene, a ne isporučene tenkove

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian pozvao je Veliku Britaniju na plaćanje svog duga, izvijestila je, u srijedu, 15. rujna, iranska agencija Fars.

Šef iranske diplomacije na svom je twitter računu napisao kako je, nakon što je primio poziv britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba, izrazio spremnost za dijalog temeljen na međusobnom poštovanju, osudio nečinjenje EU u okviru JCPOA (Zajednički sveobuhvatni akcijski plan po iranskom nuklearnom sporazumu), osudio američku katastrofu u Afganistanu i potvrdio potrebu za formiranjem uključive vlade, i naglasio da se stari britanski dug prema Iranu mora isplatiti.

Što se tiče ovog posljednjeg, radi se o dugu od 400 milijuna funti za tenkove Chieftain, koje je Iran trebao dobiti čak i prije Islamske revolucije 1978.-1979. Ugovor o nabavi tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. godine. Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1500 tenkova i oklopnih vozila. Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu. Velika Britanija nije u potpunosti ispunila ugovor zbog Islamske revolucije, nakon čega je London odbio ispuniti obvezujuće uvjete ugovora.

 

Komentari

komentar





You may also like