Teheran od Bidena traži jamstva da neće ponavljati Trumpove greške

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzade izjavio je u ponedjeljak, 15. ožujka, da bi Sjedinjene Države trebale ukinuti sankcije Iranu i dati mu jamstva da se greške, koje je učinila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, više nikada neće ponoviti, nakon čega bi se moglo razgovarati o nuklearnom  sporazumu uz 2015. godine. O tome je izvijestila iranska agencija IRNA.

Podsjećamo: američki predsjednik Joe Biden već je ranije, nedugo nakon što je stupio na dužnost, izjavio kako Washington spreman pregovarati o nastavku obnova poštivanja nuklearnog sporazuma od strane obje države – Sjedinjenih Država i Irana, ali da očekuje kako će Teheran biti taj koji će poduzeti prvi korak i vratiti se ispunjavanju svih svojih obveza vezano uz ograničenje obogaćivanja urana i proizvodnje centrifuga.

Bilo bi lako kada bi se problem sastojao samo od toga tko će od te dvije strane biti prvi. Jer i Bidenova, kao i Trumpova administracija, kao preduvjet za američki povratak u nuklearni sporazum zahtjeva i reviziju iranske bliskoistočne politike u smislu njegovog odustajanja od navodne potpore terorističkim organizacijama pod svojom kontrolom i destabilizacije regije, ali i od razvoja iranskog programa proizvodnje balističkih raketa. To je u skladu s gotovo identičnim zahtjevima Izraela, koji se boji Bidenovog popuštanja Teheranu. Međutim, Teheran se takvim zahtjevima protivi. Zanimljivo je da je Bidenova administracija s liste terorističkih organizacija izbrisala jemenski šijitski pobunjenički pokret Ansar Allah (tzv. huti) koje logistički podupire Teheran, i koji se bore protiv intervencionističkih saudijskih snaga još od ožujka 2015. g.

 

Komentari

komentar





You may also like