Teheran optužio britanskog veleposlanika za miješanje u unutarnje stvari Irana

Foto: tehrantimes.com

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova okarakteriziralo je sudjelovanje britanskog veleposlanika u Iranu Roba Macairea na protuvladinim prosvijedima ispred teheranskog sveučilišta Amira Kabira, kao grubo miješanje u unutarnje stvari Irana.

„Nazočnost britanskog veleposlanika na lokalnom skupu u Teheranu je drsko miješanje u unutarnje stvari Irana, ono proturječi pravilima diplomatskih odnosa, što izaziva sumnju u učešće Velike Britanije u neuspješnoj politici maksimalnog pritiska sa strane SAD-a“ – naglašeno je u priopćenju iranskog MVP.  Britanska vlada „još uvijek ima protuiranske zablude“ i teži pogoršanju stanja u regiji i u odnosu s Iranom, pričemu „britanska vlada mora znati kako optužbe protiv Irana ne mogu skriti slijepu podčinjenost toga režima (britanskog, op. a.) SAD-u“, navodi se dalje u iranskom MVP i dodaje, kako Velika Britanija „skandalozno ne ispunjava svoje obveze iz Zajedničkog plana djelovanja (unutar sporazuma o iranskom nuklearnom programu, op. a.) i čak odbacuje izvršiti odluku britanskoga suda o isplati duga od stotine milijuna funti prema iranskom narodu zbog straha od SAD-a“.

„Bilo kakva „nova pogreška“ Britanije suočit će se s oštrom i proporcionalnom reakcijom Irana, priopćeno je na kraju.

Podsjećamo: iranska agencija Tasnim nedavno je izvijestila o zadržavanju britanskog veleposlanika Roba Macairea u Teheranu jer je, navodno, nazočio prosvijedu ispred teheranskog sveučilišta pokrenutog zbog iranskog obaranja ukrajinskog civilnog zrakoplova. Prosvijed je vrlo brzo dobio klasični politički karakter, uz izvikivanje protuvladinih parola, člak i onih radikalnih, poput, da „Amerika nije neprijatelj, nego ova vlada“, a da i ne govorimo o kidanju portreta, nedavno, od SAD-a ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija. Njegove su posmrtne ostatke samo nekoliko dana prije na ulicama iranskih gradova ispraćivali milijuni Iranaca. Samo se na teheranskim ulicama s iranskim omiljenim generalom oprostilo 3 milijuna ljudi, a takav je slučaj u Teheranu zabilježen još jedino u vrijeme pogreba vođe islamske revolucije ajatolaha Homeinija.
Uhićeni britanski veleposlanik pušten je nakon nekoliko sati, obećavši se odazvati na skora ispitivanja. Rob Macaire opovrgava da je sudjelovao u prosvijedima i navodi da je samo posjetio demonstracije kako bi odao počast žrtvama spomenute zrakoplovne katastrofe, u kojoj je bilo i britanskih državljana. Kazao je, kako je pet minuta nakon što je vidio da su pojedinci počeli uzvikivati  prosvjedne parole, napustio taj skup.

Iranci, očito, baš i ne vjeruju u njegovu priču, pričemu je zanimljivo da drugih stranih diplomata na tom prosvijedu nije bilo, uključno i onih zemalja čije su žrtve ove zrakoplovne tragedije višestruko brojnije od britanskih. Oni su, za razliku od britanskog diplomata, našli jednostavnije i diplomaciji primjerenije načine za izražavanje sućuti nego što su šetnje na uličnim prosvjedima.

 

Komentari

komentar

You may also like