Teheran: SAD se prvi mora vratiti nuklearnom sporazumu, a tek onda mi

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poručio je u četvrtak kako se SAD prvi treba vratiti u Nuklearni sporazum iz 2015., a tek onda Iran.

Iran je potpisao 2015. nuklearni sporazum (JCPOA) sa svjetskim silama (SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija), kojim se obvezao na ograničenja razvoja nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2017., a Iran je odgovorio kršenjem odredbi sporazuma, odnosno obogaćivanjem urana skoro šest puta više, no što je dopušteno sporazumom.

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je poručio da Iran mora prvo preuzeti obveze iz sporazuma.

“Provjera stvarnosti za državnog tajnika Blinkena: SAD je prekršio JCPOA-u, blokirao hranu/lijekove za Irance”, poručio je objavom na Twitteru ministar vanjskih poslova Irana Džavad Zarif.

Zarif je napisao kako se, za vrijeme američkih sankcija Iran “pridržavao JCPOA i poduzeo je samo predviđene mjere za oporavak”.





“Tko bi sada trebao poduzeti prvi korak? Nikad nemojte zaboraviti Trumpov maksimalni neuspjeh”, napisao je Zarif, referirajući se ironično na Trumpovu politiku “maksimalnog pritiska” prema Iranu.

Komentari

komentar

You may also like